Τετάρτη , 1 Απρίλιος 2020

Κυριακή κοντή γιορτή

Η πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών ήρθε και έφυγε αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα αλλά και σκέψεις για τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή

Η πρώτη και πιο ασφαλής ίσως διαπίστωση είναι ότι -όσοι τουλάχιστον ψήφισαν- είπαν κατά μεγάλη πλειοψηφία όχι στη ‘νέα στρατηγική’ που αποτελούσε το συνονθύλευμα των απορριπτικών επιχειρημάτων του ακραίου κέντρου υπό την ηγεσία Παπαδόπουλου. Αυτό είναι ένα μάλλον ενθαρρυντικό μήνυμα για το τι πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου σχετικά με το αύριο στο κυπριακό. Στήριξε με 66-67 % και έστειλε στο 2ο γύρο, εκείνους τους υποψηφίους που αναφέρονται (περισσότερο ή λιγότερο ειλικρινά) στη λύση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, ακόμα και οι ηττημένοι «κεντρώοι» που αυτή τη στιγμή βλέπουν την γραμμή τους να σπάει σε κομμάτια.

Οι φασίστες αυξήσαν το ποσοστό τους, όχι όσο θα επιθυμούσαν αλλά δεν παύουν να αποτελούν έναν υπαρκτό κίνδυνο για την κοινωνία. Η στήριξη που απολαμβάνουν από την εκκλησία αλλά και η εθνικιστική κατεύθυνση που έχει πάρει το κυπριακό τόσο μέσα από τις ενέργειες της κυβέρνησης και των κομμάτων του ακραίου κέντρου όσο και από τον τρόπο που παρουσιάζεται το θέμα στα ΜΜΕ, τροφοδοτεί αντικειμενικά τον φασιστικό και ρατσιστικό τους λόγο. Είναι ανάγκη το αμέσως επόμενο διάστημα το αντιφασιστικό κίνημα να δείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά ώστε να τους πλήξει καίρια.

Ποια όμως μπορεί να είναι η τελική έκβαση των εκλογών βάσει των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας; Για τη δεξιά του Αναστασιάδη τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο εύκολα. Η δεξαμενή του εκλογικού σώματος από όπου μπορεί να αντλήσει ψήφους, κάνοντας υπόγειες συμφωνίες συνεργασίας με τα άλλα δεξιά κόμματα, είναι αρκετά μεγάλη. Το γεγονός ότι δεν έγιναν κομματικές συμφωνίες για τη στήριξη του ενός ή του άλλου λειτουργεί αντικειμενικά προς όφελος του Αναστασιάδη. Το θέμα φυσικά είναι τι κάνει ο άλλος φιναλίστ…

Ο Μαλάς φαίνεται να συσπείρωσε τη βάση του ΑΚΕΛ (συσπείρωση άνω του 90% σύμφωνα με του δημοσκόπους) και επίσης ότι προσέλκυσε ψηφοφόρους προερχόμενους από το προοδευτικό κέντρο που τάσσονται υπέρ της λύσης. Μιας και δεν προκύπτουν εκλογικές συμμαχίες με άλλα κόμματα το μόνο που μένει είναι να απευθυνθεί πειστικά κυρίως σε πολλούς από αυτούς που δεν βρήκαν λόγο να ψηφίσουν την προηγούμενη Κυριακή. Να απευθυνθεί δηλαδή στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των μνημονιάκων μέτρων, οραματίζεται την ειρηνική συνύπαρξη στο νησί και απαιτεί ριζοσπαστικές λύσεις σε αυτά τα ζητήματα και όχι μισόλογα και πισωγυρίσματα. Αυτή είναι η δεξαμενή της αριστεράς που ξεπερνά τα κομματικά στεγανά και σε αυτή λογοδοτεί στο τέλος της ημέρας. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.