Τετάρτη , 1 Απρίλιος 2020

Η τελευταία έξοδος;

meta-mnimonio kipros

Ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα χρησιμοποιείται από τον Οκτώβρη η τρίτη έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, που υποτίθεται ότι σηματοδοτεί την οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Όλο το κυπριακό πολιτικό, δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο αναφέρει δεξιά και αριστερά ότι «η άντληση €1δις από την έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,25% αποτελεί μεγάλη επιτυχία». Και όπως επαναλαμβάνει συνεχώς ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, «το επιτόκιο του ομολόγου που διαμορφώθηκε ήταν το χαμηλότερο που έχει εξασφαλίσει η Κύπρος» όταν δανείζεται από τις αγορές. Κάτι που είναι αληθές αλλά δεν το λες και επιτυχία…

Ως συγκριτικός παράγοντας χρησιμοποιήθηκαν τα επιτόκια για τα αντίστοιχης χρονικής διαρκείας ομόλογα τόσο των κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης, όσο και κάποιων του σκληρού πυρήνα της. Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία δανείζεται με επιτόκιο 2,57%, η Ισπανία με 1,74% και η Ιρλανδία με 1,17%. Αντίστοιχα, η Φιλανδία δανείζεται με 0,84%, η Γερμανία με 0,58% και η Ολλανδία με 0,75%. Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η Κύπρος δανείζεται σχεδόν το διπλάσιο και το τριπλάσιο του επιτοκίου δανεισμού των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Το μόνο κράτος που φαίνεται να έχει υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού είναι η Ελλάδα που δανείζεται με επιτόκιο 7,94% από τον ΕΜΧΣ. Αλλά όπως έχει πει πριν κάτι μήνες ξανά ο δουλοπρεπής Υπουργός Οικονομικών «με την Ελλάδα υπάρχουν εθνικοί δεσμοί» αλλά μέχρι εκεί. «Πρότυπο της Κύπρου η Ιρλανδία…». Από πού λοιπόν προκύπτει αυτή η επιτυχία όταν ο ίδιος αυτοακυρώνεται;

Ένα άλλο στοιχείο που αποδομεί τους νεοφιλελεύθερους εσωτερικού όταν αναφέρονται στην “επιτυχή” τρίτη έξοδο στις αγορές, είναι ότι στην παρούσα φάση και σε καθεστώς μνημονίου το κράτος δανείζεται με 2,5% με μέση χρονική διάρκεια λήξης τα 15 χρόνια. Η έκδοση 10ετούς ομολόγου έγινε με επιτόκιο 4,25% και άρα δε δικαιολογείται η εμποροπανήγυρις που στήθηκε από το νεοφιλελεύθερο μπλοκ. Έτσι, η τελευταία δόση των €2,3δις που υπολείπεται για την συμπλήρωση των €10δις από τον ΕΜΧΣ και που αναμένονταν να μπει το Μάρτιο του 2016, θα καλυφθεί από τις αγορές με μεγαλύτερο επιτόκιο από τις προηγούμενες δόσεις.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι μια ενδιαφέρουσα περίοδος για την Κύπρο από κάθε άποψη. Καταρχήν αναμένεται η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση Αναστασιάδη (ο ΔΗΣΥ εννοείται) θα επενδύσει αρκετά στην κατασκευή θεάματος μέσα από την πιθανή έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Ασχέτως αν αυτή πραγματοποιείται με πιο δυσμενείς όρους όπως προαναφέρθηκε. Σίγουρα θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά και για να φτιαχτεί ένα κλίμα συναινετικό για την επικείμενη λύση του κυπριακού. Αυτό σημαίνει ότι έχουν επενδύσει πολλά στην έξοδο από το μνημόνιο. Για να δοθεί, όμως, το πράσινο φως της εξόδου από τους νεοφιλελεύθερους εξωτερικού, θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους οι οποίες πλέον θα είναι και αυξημένες: ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών και τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ήδη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Βουλή έχει νομοθετήσει για λογαριασμό των τραπεζών, ανοίγοντας τους το δρόμο για την πώλησή τους. Έτσι οι τράπεζες μπορούν να τα ξεφορτώνονται από τους ισολογισμούς τους, να αυξάνουν τη ρευστότητα τους και να δρομολογούνται οι εκποιήσεις των κατοικιών. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν 230-240 χιλιάδες και είναι αποτέλεσμα της μεγάλης υποτίμησης της εργασίας, της αύξησης της ανεργίας στο 16% -ενώ το διευρυμένο ποσοστό της αγγίζει το 20%- και της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Με τις εκποιήσεις εκτιμάται ότι οι συνθήκες διαβίωσης θα επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο και ο δείκτης κερδοφορίας του κεφαλαίου θα κυμαίνεται στα επιθυμητά επίπεδα. Το μνημόνιο πέτυχε τον σκοπό του και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που οι νεοφιλελεύθεροι ανοίγουν σαμπάνιες και όχι η έξοδος στις αγορές αυτή καθεαυτή.

cropped-logogranazi.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.