Τετάρτη , 27 Μάιος 2020

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στις ΗΠΑ για να σταματήσει η αστυνομική ραστσιστική βία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, πόλη εμβληματική για τις μεγάλες πορείες της υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων κατά το παρελθόν, ζητώντας να απονεμηθεί δικαιοσύνη μετά τους θανάτους αφροαμερικανών από πυρά λευκών αστυνομικών. Η διαδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πάστορα Αλ Σάρπτον, ένθερμου υποστηρικτή των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, με αίτημα «δικαιοσύνη για όλους». Σε αυτήν μετείχαν τα μέλη των οικογενειών των Μάικλ Μπράουν, Ερικ Γκάρνερ και Ταμίρ Ράις, μαύρων που σκοτώθηκαν τα πυρά λευκών αστυνομικών τους τελευταίους μήνες.

usa1
Διαδηλωτες στη ΝΥ κρατουν πανο με τα ματια του Eric Garner

Οι συγκεκριμένοι θάνατοι ξυπνούν το φάντασμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ και πολλές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα. Στην διαδήλωση μετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, στην πλειονότητά τους μαύροι. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Η πορεία, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, κατευθύνθηκε στο Καπιτώλιο, έδρα του Κογκρέσου. Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλοί νέοι, αποφασισμένοι και μαχητικοί, ορισμένοι ήρθαν από πολύ μακριά, φώναζαν: «δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη». Ομιλητές διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στην εξέδρα και απευθύνονταν στον κόσμο. «Καλούμε το Κογκρέσο να ψηφίσει νόμο κατά του φυλετικού προφίλ. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε από εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο, θα μείνουμε μέχρι αυτό να επιτευχθεί», δήλωσε η Λόρα Μέρφι, της Ένωσης Προστασίας Ατομικών Ελευθεριών (ACLU).

Αντίστοιχες διαδηλώσεις, απόλυτα ειρηνικές πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις. Στη Βοστόνη η αστυνομία συνέλαβε 23 διαδηλωτές που επιχείρησαν να μπλοκάρουν μία κεντρική οδό.

Police officers scuffle with protestors during a demonstration against recent grand jury decisions not to indict police officers in the deaths of Michael Brown and Eric Garner, in Boston, Massachusetts

Μία σύλληψη καταγράφηκε και στη Νέα Υόρκη όπου οι πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση κατά της (ρατσιστικής) αστυνομικής βαρβαρότητας. Και οι δρόμοι του Όκλαντ κατακλύστηκαν από κόσμο, όποου σύφμωνα με την αστυνομία λεηλατήθηκε ένα κατάστημα. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις ήταν από τις ογκωδέστερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους φόνους Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη, το Κλίβελαντ και το Φέργκιουσον του Μιζούρι.

A child looks on during a demonstration against police violence in Oakland, California

Το γεγονός ότι το σώμα των ενόρκων αποφάσισε κατά της άσκησης δίωξης εναντίον των αστυνομικών – τόσο στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, με τον φόνο του 43χρονου ασθματικού Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ, όσο και σε εκείνη του Φέργκιουσον, με τον φόνο του 18χρονου άοπλου μαύρου Μάικλ Μπράουν – προκάλεσε έκρηξη διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα. «Χρειάζονται περισσότερα από κουβέντες. Απαιτείται νομοθετική δράση που θα αλλάξει την κατάσταση τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά», δήλωσε ο Αμερικανός ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων Αλ Σάρπτον, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Δράσης, το οποίο ηγείται της διαδήλωσης στην Ουάσινγκτον.

πηγή: Κίνηση Απελάστε το ρατσισμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.