Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

Τι συμβαίνει στο «δημοκρατικό» στρατό της μικρής μας πολιτείας;

antirrisies

Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε η ιστορία ενός ανθρώπου που θέλησε να δηλώσει αντιρρησίας συνείδησης (Α.Σ) στο «δημοκρατικό» στρατό της μικρής μας πολιτείας. Πως του ήρθε αυτή η «παλαβή» σκέψη; Mα, για να μην υπηρετήσει έναν μηχανισμό που επιβάλλει εφιαλτικά διλήμματα. Διλημμάτα σαν αυτό που αντιμετώπισαν προχτές χιλιάδες φαντάροι στην Τουρκία. Να στρέψουν τα όπλα εναντίον των διαδηλωτών ή να εκτελεστούν ως προδότες; Στην προσπάθεια του διαπίστωσε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους Α.Σ.  ή να μάθει αν μπορεί να αποκτήσει αυτή την ιδιότητα ή -έστω- αν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις ανθρώπων στην Κύπρο. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη αρχή…

Τι είναι o αντιρρησίας συνείδησης; “Αντιρρησίας συνείδησης είναι το άτομο που οι ιδεολογικές ή οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή η συνείδηση του δεν του επιτρέπει να υπηρετήσει στο στρατό”. Αυτός είναι ένας κοινά αποδεκτός ορισμός που, όμως, δεν μας λέει και πολλά από μόνος του. Γι’ αυτό χρειάζεται να δούμε πώς λειτουργεί σήμερα ο στρατός.  Ενας νέος με το που τελειώσει το Λύκειο και πριν κλείσει τα 18 είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί στους χώρους κατάταξης της εθνικής φρουράς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η «μεγάλη στρατιωτική οικογένεια» έρχεται να τον μαντρώσει, να του τσακίσει την προσωπικότητα και να τον δηλητηριάσει με το εθνικιστικό μίσος όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Οι μέθοδοι είναι δοκιμασμένες: καψώνια, επιβολή τυφλής υπακοής και κανένας χώρος για κριτική, ποινές για ψύλλου πήδημα και παράλογοι κανονισμοί που εφαρμόζονται πάση θυσία. Αυτές οι δημοκρατικές μέθοδοι προκαλούν ορισμένες «παράπλευρες απώλειες», όπως αυτοκτονίες και θανατηφόρα δυστυχήματα αλλά αυτά δεν φαίνεται να πολυαπασχολούν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Χαρακτηριστικό δείγμα αναισθησίας ήταν η περίπτωση του νεοσύλλεκτου που κίνδυνεψε να χάσει τη ζωή του από θερμοπληξία γιατί καποιος φωστήρας διέταξε αυτόν και τους συναδέλφους του να βαράνε ατελείωτες προσοχές κάτω απ’τον ήλιο.  Η μεθοδολογία συμπληρώνεται και με μια γερή δόση μισαλλοδοξίας με τη χρήση πρακτικών, συνθημάτων και συμβόλων που έχουν τις ρίζες τους στο φασισμό (και δυστυχώς οι σχέσεις με τον φασισμό δεν αφορούν μόνο το παρελθόν). Στόχος η αφομοίωση σε μια χακί μάζα όπου κανείς δεν πρέπει να διαφέρει… εκτός από τους αρχηγούς φυσικά. Αυτοί κρατάνε για τον εαυτό τους το ρόλο θεούλη που με μια εντολή του καθορίζει αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν τα «στρατιωτάκια».

Τα «στρατιωτάκια» από την άλλη είναι σχεδόν αποκλειστικά για τα παιδιά των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας μας. Γιατί τα παιδιά των προνομιούχων “έχουν άκρες” και τη γλυτώνουν με διάφορα -αθέμιτα- μέσα. Και γιατί μια βασική λειτουργία του στρατού  είναι να παράγει μελλοντικούς εργαζόμενους χωρίς ταξική συνείδηση. Στην πραγματικότητα ο στρατός σε όλες τις καπιταλιστικές κοινωνίες έχει διπλό ρόλο -την καταστολή στο εσωτερικό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  στο εξωτερικό. Οι στρατοί χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την επιβολή χούντας αλλά και σε «καιρούς δημοκρατίας» για την καταστολή απεργιών και κοινωνικών κινημάτων (η καθημερινή του στρατού στους δρόμους του Παρισιού εν μέσου απεργιών αποδεικνύει του λόγου το αληθές).  Μιας και ζούμε στην Κύπρο, όμως, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε και στο ρόλο της εκκλησίας που χρόνια τώρα σκεπάζει με το δικό της σκοτεινό πέπλο το στράτευμα κρατώντας εξέχουσα θέση στις διάφορες τελετές και  έχοντας “χαρίσει” για έμβλημα στην Ε.Φ. το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου.

Στρατός και πολιτική

Με αυτά και με αυτά είναι αναμενόμενο να μη βρίσκεις καμία σχεδόν πληροφορία για τους Α.Σ. Παρ’ όλο που το κράτος έχει υποχρεωθεί να θεσμοθετήσει την εναλλακτική θητεία ώστε να εναρμονιστεί στοιχειωδώς με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια στιγμή, την πετσοκόβει αγρίως: Η εναλλακτική θητεία είναι απολύτως τιμωρητικού χαρακτήρα αφού ο νόμος επιβάλλει αυξημένη θητεία (μέχρι και 9 μήνες!) και μικρότερη χρηματική αποζημίωση. Όμως μαζί με αυτά υπάρχει και  μια εξαιρετικά «περίεργη» διάταξη στο νόμο για τους Α.Σ, μια διάταξη που ξεκαθαρίζει την εικόνα για το ρόλο του στρατού: Ένας Α.Σ. χάνει την ιδιότητα αυτή αν συνδικαλίζεται ή συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο σε απεργία. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Με αναφορές στην υποτιθέμενη αποστρατικοποίηση του νησιού, η κυβέρνηση Αναστασιάδη μειώνει τη θητεία στους 14 μήνες και την ίδια στιγμή προχωρά στην πρόσληψη 3.000 μισθοφόρων και συκοφαντεί όποιον εργαζόμενο διεκδικεί τα αυτονόητα όπως οι νοσηλευτές πρόσφατα… Eίναι αλήθεια «περίεργη» αυτή η ιεράρχηση αναγκών απο μια κυβέρνηση που ενώ «πασχίζει για τη λύση»  ρίχνει χρήμα για να στήσει μια πολεμική μηχανή ενώ για τη δημόσια υγεία ξορκίζει το κακό που μας βρήκε με τις απεργίες και τους εργαζόμενους που δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πληρώσουν την κρίση. Η επιλογή της κυβερνησης δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική της στόχευση:

  • ανακοινώνει -προεκλογικά- μείωση της θητείας
  • προσλαμβάνει μισθοφόρους -επιχειρώντας να εξαγοράσει τις ψήφους και τις συνειδήσεις των ίδιων και των οικογενειών τους  και
  • απαλλάσσεται από το ρίσκο οι κληρωτοί να μην υπακούσουν αν τους ζητηθεί να στρέψουν τα όπλα εναντίον των ανθρώπων της τάξης τους

Το τελευταίο είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει ξανά και ξανά στην ιστορία με τελευταίο παράδειγμα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα η απροθυμία των στρατιωτών να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες αποτυχίας του πραξικοπήματος. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα ένα είναι σίγουρο. Το να διεκδικήσει κανείς τα δικαιώματα του ως Α.Σ. που υπηρετεί εναλλακτική θητεία αλλά και ως στρατιώτης που υπηρετεί την κανονική του θητεία ή ακόμα και ως ολικός αρνητής στράτευσης είναι γολγοθάς και δεν μπορεί να πετύχει μέσα από ατομικές διεκδικήσεις. Μόνο ως κομμάτι μαζικών αγώνων με τη συμμετοχή της κοινωνίας μπορεί αυτή η προσπάθεια να αποδώσει. Και αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο τους 18χρονούς, μας αφορά όλους. Γιατί είναι ζήτημα πολέμου ή ειρήνης, χούντας ή δημοκρατίας…  θανάτου ή ζωής.

LogoFacebook

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.