Δευτέρα , 10 Αύγουστος 2020

Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία!

paideia1Η παροχή αστικής παιδείας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αναλυμένα και χιλιοειπωμένα, αλλά πάντα επίκαιρα καθώς γινόμαστε θεατές της όλο και πιο σκληρής προσπάθειας το εκπαιδευτικό σύστημα να ακολουθήσει το διττό ρόλο που του επιτάσσει ο καπιταλισμός: αφενός είναι ένας καθαρός ιδεολογικός μηχανισμός που επιχειρεί “διδάσκοντας” να ενσταλάξει στους μαθητές τις κυρίαρχες ιδέες του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, του ταξικού διαχωρισμού της κοινωνίας, του σεξισμού κοκ και από την άλλη λειτουργεί ως κατανεμητικός μηχανισμός, εξειδικεύοντας τους μελλοντικούς εργαζόμενους και προετοιμάζοντάς τους για την αγορά εργασίας.

Οι επικείμενες αλλαγές στην εκπαίδευση

Πολύς λόγος γίνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας και τις αλλαγές που προτίθεται να καταθέσει ο Υπουργός Καδής. Η πρώτη αφορά τον εναλλακτικό τρόπο εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για ειδικές εξετάσεις κατάταξης, που θα διεξάγονται παράλληλα με τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα Πανεπιστήμια θα έχουν εξίσου όλοι οι μαθητές Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, αφού δηλώσουν από την αρχή σε ποιο από τα δυο συστήματα επιθυμούν να διαγωνιστούν. Όπως δηλώνεται σαφώς στο σχέδιο, αυτή η πρόνοια στοχεύει στη διευκόλυνση εισδοχής των αποφοίτων των ιδιωτικών σχολείων έτσι ώστε οι τελευταία να μην «αναγκάζονται» να ξενιτευτούν για να σπουδάσουν. Σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, λοιπόν, βρήκαν τρόπο και να αυξήσουν και τον αριθμό των θέσεων στα πανεπιστήμια, αφού βρέθηκαν ξαφνικά κενές θέσεις, αλλά και να κάνουν το χατίρι στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Γίνεται, έτσι, ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μαθητές δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων και να ευνοήσει την ιδιωτική εκπαίδευση προσαρμόζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα στα μέτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Το δεύτερο επίκαιρο ζήτημα αφορά την πρόθεση του Υπουργείου να διεξάγονται εξετάσεις σε ολόκληρη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κάθε τετράμηνο κι όχι μόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα προωθείται η διεξαγωγή εξετάσεων απόλυσης ή προαγωγής όχι μόνο στο τέλος της χρονιάς αλλά και στη μέση, πριν από τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο αφενός απαλλάσσει τους μαθητές από τη μεγάλη ύλη που καλούνται να διαχειριστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς και αφετέρου ότι τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση αποτυχίας.

Εξετάσεις παντού

Δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις! Εξετάσεις, εξετάσεις και πάλι εξετάσεις! Τόσα χρόνια, τόσες μελέτες για το πόσο απαράδεκτη και αναποτελεσματική παιδαγωγική μέθοδος είναι η αξιολόγηση μέσω εξετάσεων, για το πόσο πιέζει ψυχολογικά τα παιδιά γεμίζοντάς τα άγχος για τις επιδόσεις τους, για το ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μαθητών, για το ότι δε σέβεται ούτε στο ελάχιστο την παιδική και εφηβική ηλικία και τις ανάγκες της και η κυβέρνηση όχι μόνο παραμένει απτόητη αλλά οδηγεί την εκπαίδευση ακόμα πιο πίσω. Βάζει τους μαθητές να περνάνε μια διαρκή αξιολόγηση, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, να διαμορφώνουν την αυτοεικόνα τους μέσα από τις επιδόσεις τους. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο μέτρο στοχεύει σε δύο πράγματα. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της ιδιωτικής και συγκεκριμένα της φροντιστηριακής εκπαίδευσης, φορτώνοντας όχι μόνο επιπλέον ώρες τους άμοιρους εφήβους καταπατώντας και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που τους έχει απομείνει, αλλά δημιουργώντας και ένα τεράστιο οικονομικό φορτίο τις οικογένειές τους. Και όποιος δε βαστά, κακό του κεφαλιού του!

exam-cartoonΤο δεύτερο σχετίζεται με την «εκπαίδευση» των παιδιών σε στρεσογόνα και ανταγωνιστικά πλαίσια, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι ως εργαζόμενοι. Από μικρά, λοιπόν, θα μάθουν τι θα πει ανταγωνισμός, ατομικισμός και εντατικοποίηση ούτως ώστε, όταν έρθει η ώρα της ενηλικίωσής τους, να είναι πειθαρχημένοι και υπάκουοι υπάλληλοι και εργάτες.
Τα κακά νέα για την κυβέρνηση είναι ότι οι μαθητές δεν φαίνεται να συμμερίζονται το όραμα της. Στα σχέδια της κυβέρνησης απάντησαν με αποχή από τα μαθήματά τους δίνοντας, μάλιστα, υπόσχεση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Ευτυχώς τα παιδιά ξέρουν να διεκδικούν!

Ο υπουργός χρειάζεται, όμως, να λάβει συνολικά την απάντηση που του αρμόζει, με απεργίες των εκπαιδευτικών και καταλήψεις από τους μαθητές. Να τους χαλάσουμε τη φιέστα για τη δήθεν έξοδο στις αγορές! Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Σε συντονισμό με τους άλλους κλάδους εργαζόμενων που βρίσκονται σε κίνηση.

logo granazi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.