Δευτέρα , 25 Μάιος 2020

Στον πόλεμο και στο ρατσισμό αντιστεκόμαστε με αλληλεγγύη

Η επιβολή τεχνητών διαχωρισμών μεταξύ των ανθρώπων δηλαδή ο κατακερματισμός τους σε χίλιες δυο «κατηγορίες» ανάλoγα με το χρώμα, την καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις,  τις σωματικές ιδιαιτερότητες κτλ, ήταν και εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη συνταγή των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών στην προσπάθεια να επιβάλουν τα συμφέροντά τους. Το κόλπο είναι απλό. Όσο περισσότερο μας καλλιεργούν ψευδο-συνειδήσεις, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα ομάδες ατόμων να κηρύσσονται ανώτερες από άλλες, και σε συνδυασμό με την κυρίαρχη ιδεολογία, δηλαδή την ιδεολογία του “εγώ”, αφήνουμε πίσω την ταξική μας συνείδηση. Έτσι δεν αγωνιζόμαστε για το ταξικό συμφέρον, για το κοινό συμφέρον όλων εμάς που ποτίζουμε αυτόν τον τόπο και τον κάθε τόπο με το αίμα και τον ιδρώτα μας. Απεναντίας ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για δήθεν προνόμια και κοινωνική καταξίωση, αφήνοντας τους καπιταλιστές να παίρνουν αποφάσεις που χειροτερεύουν τις ζωές όλων μας.

Σήμερα, 18 Μάρτη, παγκόσμια μέρα δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου και του φασισμού καλούμε όλους και όλες, να αντισταθούμε στις πολιτικές της Ε.Ε. που κλείνει τα σύνορά της στα θύματα της φτώχιας και της εξαθλίωσης. Καταστάσεις, τις οποίες προκαλούν για το συμφέρον τους οι οικονομικές ελίτ της ευρωατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) μέσω των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλληλουχίας, χιλιάδες πρόσφυγες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το θάνατο και όσοι γλιτώσουν εγκλωβίζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και χωρίς τσίπα, η Ε.Ε. συκοφαντεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «τρομοκράτες» για να αυξήσει τα μέτρα καταστολής εντός της, ενώ η ίδια  πότιζε υπογείως το δέντρο του Ισλαμικού Κράτους, όσο αυτό υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της στη Μέση Ανατολή.

Για αυτή την κατάσταση συνυπεύθυνη είναι και η κυπριακή κυβέρνηση. Στο όνομα της “ασφάλειας” εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της ΕΕ που προκαλούν εκατόμβες των πνιγμένων προσφύγων και μεταναστών. Χωρίς την παραμικρή αντίδραση συναίνεσε στη χρήση της βάσης του Ακρωτηρίου σαν ορμητήριο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας. Αυτή είναι η συμβολή της κυπριακής κυβέρνησης στο ξεκλήρισμα ενός ολόκληρου λαού και στη δημιουργία της εκρηκτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή που αυξάνει τις πιθανότητες αρνητικών επιπτώσεων στο μέλλον και για τον τόπο μας. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς συμμαχώντας με τα αντιδραστικά καθεστώτα της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση μαζί με τα καθεστωτικά ΜΜΕ, την εκκλησία και όλα τα δεξιά κόμματα ευθύνονται άμεσα και για την έξαρση του εθνικισμού και έχουν άμεση ευθύνη για τους θρασύδειλούς τραμπουκισμούς κατά των τουρκοκυπρίων συνανθρώπων μας που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Οι λαοί της περιοχής δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας, το αντίθετο, μας ενώνει ο κοινός αγώνας ενάντια στους καταπιεστές και οι διεκδικήσεις μας για ζωή, γη και ελευθερία. Έχουμε λοιπόν χρέος να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που υποφέρουν. Μια μαζική, δικοινοτική καμπάνια ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ισλαμοφοβία είναι ένα πρώτο βήμα για να εκφραστούν επιτέλους οι ανάγκες και τα όνειρα των πολλών και όχι τα συμφέροντα των από πάνω. Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές των εργαζόμενων και των καταπιεσμένων όλου του πλανήτη και αγωνιζόμαστε:

  • Ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών
  • Για την κατάργηση της εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
  • Ενάντια στις αντιπροσφυγικές πολιτικές των χωρών της ΕΕ
  • Ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλες και όλους
  • Για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.