Παρασκευή , 29 Μάιος 2020

στη βαρβαρότητα αντιστεκόμαστε με αλληλεγγύη

antiracism
Η επιβολή τεχνητών διαχωρισμών μεταξύ των ανθρώπων και ο κατακερματισμός τους σε χίλιες δυο «κατηγορίες» (ξένοι – ντόπιοι, φυσιολογικοί – ανώμαλοι, έξυπνοι – βλάκες, ικανοί – ανίκανοι κλπ) ήταν και εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη συνταγή των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τα συμφέροντά τους.

Το κόλπο είναι απλό. Όσο περισσότερο αναλωνόμαστε στο μεταξύ μας ανταγωνισμό για δήθεν πόρους, προνόμια και κοινωνική καταξίωση, τόσο λιγότερο αμφισβητείται ο εξέχων ρόλος της οικονομικής και πολιτικής ελίτ κατά τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν δυσμενώς τις ζωές όλων μας.

Έτσι το να κρατάς τους μετανάστες σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας, απολαμβάνοντας, όμως, τους καρπούς της φτηνής -ή συχνά απλήρωτης- εργασίας τους, εξασφαλίζει κατ’ αρχήν ένα ανοχύρωτο κοινό στο οποίο μπορείς να χρεώσεις όλα τα στραβά που συμβαίνουν. Ταυτόχρονα, όμως, σου δίνει τη δυνατότητα να χτυπήσεις τα μεροκάματα και τους μισθούς όλων.

Στοχοποιώντας όσους/όσες δε χωράνε στα καλούπια της «ομαλής» σεξουαλικής συμπεριφοράς, στοχοποιείς ταυτόχρονα όσους καταπιέζονται και εντός των «αποδεκτών» πλαισίων: τις γυναίκες που οφείλουν να πειθαρχούν στα «φυσιολογικά» πρότυπα συζύγου και νοικοκυράς, τα αγόρια που χάνουν κάτι από τον ανδρισμό τους αν φανούν συναισθηματικά ευάλωτοι.

Βασίζοντας την κοινωνική σου πολιτική σε οργανωμένες φιλανθρωπίες/ διαφημιστικές φιέστες με κίνητρο τα αισθήματα λύπησης για εκείνους τους συνανθρώπους που, λόγω των ειδικών αναγκών τους, αποκλείονται κοινωνικά, αποποιείσαι των ευθυνών σου (πολιτικών και οικονομικών) για την εξασφάλιση πλήρους και ισότιμης πρόσβασής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας.

Ευτυχώς, όμως, το κόλπο είναι πια γνωστό. Και επειδή όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι, στις σημερινές συνθήκες, η διάσωση των τραπεζών και των προνομιών των λίγων φορτώνει ακόμη περισσότερα βάρη, ρατσισμό και διακρίσεις στις πλάτες των πολλών, σήμερα 21 Μαρτίου 2015 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στο Ρατσισμό, ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές των εργαζόμενων και των καταπιεσμένων όλου του πλανήτη.

Καμία ζωή δεν είναι λαθραία, καμία σεξουαλική επιλογή δεν είναι άρρωστη, κανένας αποκλεισμένος άνθρωπος δεν είναι για λύπηση. Για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση ο αντιρατσιστικός αγώνας είναι αναγκαίος. Γιατί μέσα από αυτόν μπορεί πιο εύκολα να εκδηλωθεί στην πράξη η αλληλεγγύη όλων των καταπιεσμένων, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

cropped-logogranazi.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.