Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ: Κ.Α: ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Η ΠΕΟ, όμως, εκτός από την έκδοση ανακοινώσεων, πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τo δύσκολο έργο της οργάνωσης των εργατικών αντιστάσεων και της μάχης ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου

sidikekpeo

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται λανθασμένα ότι το πρόβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών είναι θέμα αντιπαράθεσης Πιλότων-Κυβέρνησης και των δύο Υπουργών. Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το σύνολο της Κοινωνίας.

Η ύπαρξη ή όχι των Κυπριακών Αερογραμμών αφορά την Κύπρο και τα εθνικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της. Αφορά ακόμη τον κάθε Κύπριο που θέλει να ταξιδέψει.

Οι Υπουργοί ακολουθούν την πολιτική της Κυβέρνησης η οποία από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να κλείσει την εταιρεία. Είναι μέρος μιας δογματικής αντίληψης του Νεοφιλελευθερισμού όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μειώσεις μισθών, οι εκποιήσεις και η εγκατάληψη κάθε έννοιας κοινωνικού Κράτους.

Μοναδικό πρόβλημα για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών ήταν για την Κυβέρνηση το πολιτικό κόστος γι’ αυτό δεν προχώρησε άμεσα όπως έκανε με άλλους Οργανισμούς. Από τον Ιανουάριο του 2014 είχε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά αντί ανταπόκρισης επέσειε τον μπαμπούλα της πιθανής απόρριψης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και μεθοδευμένα ακολούθησε τακτική ξεπουλήματος προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση που παρά τα εμπόδια που συνάντησε το καλοκαίρι του 2012 από την τότε «Κυβερνώσα» Βουλή στήριξε έμπρακτα τις Κ.Α.

Η τακτική αυτή που ήταν συγκεκριμένη συνιστούσε την απαξίωση της εταιρείας, τη μείωση του στόλου/δρομολογίων, απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων, έναρξη διαδικασίας για την εκχώρηση δικαιωμάτων της εταιρείας και του Κράτους, καθώς και συνεχή μηνύματα για το «επικείμενο» κλείσιμο της. Όλα αυτά παρά την αντίθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που οι ίδιοι διόρισαν, του Συμβούλου του Προέδρου, και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων.

Ακόμη και τώρα δεν προωθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε υποστηρίζει το νέο οδυνηρό επικαιροποιημένο Σχέδιο του νυν Διοικητικού Συμβουλίου

Ας είναι λοιπόν ειλικρινής η Κυβέρνηση έναντι των εργαζομένων, της πολιτικής ηγεσίας, και του λαού. Είτε κλείνει την εταιρεία και αναλαμβάνει τις ευθύνες της είτε εκφράζει την πολιτική βούληση και δίνει τη μάχη και την αναγκαία στήριξη για να συνεχίσει η Κύπρος να έχει το δικό της Αερομεταφορέα. Αυτή η κοροϊδία πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
7 Ιανουαρίου 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.