Δευτέρα , 25 Μάιος 2020

Λίγα λόγια για το νέο σχέδιο διορισμού εκπαιδευτικών

grothiamoliviΓια πρώτη φορά καταργείται σταδιακά ο κατάλογος διοριστέων (επετηρίδα). Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα γίνονται με μοριοδότηση από τα εξής: γραπτή εξέταση, πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (μεταπτυχιακό – διδακτορικό), εκπαιδευτική προϋπηρεσία, έτος απόκτησης πτυχίου, υπηρεσία στην εθνική φρουρά. Ας τα πάρουμε, όμως ένα – ένα.

Για τη γραπτή εξέταση που κάποιοι ευαγγελίζονται πως θα είναι αδιάβλητη, έχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου ανεξάρτητα από το χαρακτήρα της εξέτασης, υπάρχουν ένα σωρό παραθυράκια για να προσλαμβάνονται κάποιοι. Επίσης, θα δημιουργηθούν ένα σωρό φροντιστήρια που θα προετοιμάζουν (με το αζημίωτο βέβαια) του υποψήφιους για τις εξετάσεις. Τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν αυτό; Τέλος, η  γραπτή εξέταση έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει το πτυχίο, αφού πρόκειται για εξετάσεις γνώσεων κάτι που γινόταν τόσα χρόνια στο πανεπιστήμιο.

Σχετικά με τα πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα που θα απαιτούνται, θα τρέχουν όλοι (περισσότερο από όσο ήδη γίνεται) στα κάθε λογής ιδιωτικά πανεπιστήμια να “αγοράσουν” ένα μάστερ για να μοριοδοτηθούν περισσότερο. Άρα πάλι καταλήγουμε στο ότι μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να το κάνουν. Μήπως, λοιπόν, τελικά όλα αυτά γίνονται για να καρπωθούν κάποιοι το οικονομικό όφελος μιας νέου τύπου παραπαιδείας;

Σχετικά τώρα με την εκπαιδευτική προϋπηρεσία μπορεί να είναι κάτι θετικό για τον εκπαιδευτικό, όμως, και πάλι αναγκάζει όσους έχουν την προϋπηρεσία αυτή να παρακάθονται σε εξετάσεις, ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνει τη θέση όσων δεν έχουν προϋπηρεσία και αναγκάζονταν τόσα χρόνια να κάνουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά. Για το έτος απόκτησης πτυχίου όσο πιο πρόσφατα έχουν τελειώσει κάποιοι, σε τόσο δυσμενέστερη θέση θα βρίσκονται αφού θα μοριοδοτούνται λιγότερο σε σχέση με τους παλαιότερους πτυχιούχους.

Τέλος, όσον αφορά τα μόρια που θα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί υπηρετώντας στην εθνική φρουρά, δεν καταλαβαίνω τι σχέση μπορεί να έχει η υπηρεσία στο θέατρο του παραλόγου με την καταλληλότητα κάποιου να διδάσκει. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι για να τον εμποτίσουν περισσότερο με το δηλητήριο του μιλιταρισμού και του εθνικισμού με σκοπό να το μεταλαμπαδεύσει αργότερα και στα παιδιά! Πάλι καλά που δεν θέσπισαν και μοριοδότηση για όσους πάνε κάθε Κυριακή εκκλησία στα πλαίσια του τριπτύχου που κυριαρχεί στην κυπριακή εκπαίδευση “θρησκεία – πατρίδα – οικογένεια”.

Κλείνοντας, για το νέο τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, θα ήταν καλό να δοθεί παράταση χρόνου έτσι ώστε να μελετηθεί το θέμα καλύτερα με απώτερο στόχο τη μη θυματοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών.

granaziLogo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.