Κυριακή , 12 Ιούλιος 2020

Ποτέ την Κυριακή…

(αναδημοσίευση από το έντυπο γρανάζι)

potekiriaki

Όποιος περιδιαβαίνει στους εμπορικούς και μη δρόμους της Κύπρου και ειδικά της Λευκωσίας, θα νομίζει ότι ζει στη χώρα που δεν κοιμάται ποτέ. Κι αυτό, βέβαια, όχι χάρη στους ξέφρενους ρυθμούς ζωής που επικρατούν, αλλά επειδή τα εμπορικά καταστήματα και οι υπεραγορές είναι διαρκώς, παντός καιρού και ημέρας, ανοιχτά.

Το μέτρο για την εφταήμερη λειτουργία των καταστημάτων στην Κύπρο τέθηκε σε εφαρμογή κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα και ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκε ήταν, βέβαια, η καταπολέμηση της ανεργίας. Για την καταπολέμησή της πολλά έχουν δει τα ματάκια μας τον τελευταίο καιρό, όπως την επιχορήγηση της ΑνΑΔ σε επιχειρήσεις για την εργοδότηση νέων επιστημόνων με απερίγραπτες συνθήκες εργασίας, και διάφορα άλλα μέτρα τα οποία βέβαια λειτουργούν πάντα προς όφελος των επιχειρήσεων.

όλη η Κύπρος ένα mall

Κάτι τέτοιο ισχύει και για το μέτρο των καταστημάτων. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα διαπιστώσουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας με την έκδοση τροποποιητικών διαταγμάτων επέκτεινε τις περιοχές εφαρμογής του τουριστικού ωραρίου καθιστώντας ολόκληρη την Κύπρο μια ενιαία τουριστική περιοχή. Τα διατάγματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο, από τις 5.00 π.μ. μέχρι τις 10.μ.μ. και την Κυριακή από τις 9.00 π.μ. τις 9.00 μ.μ.

Τα διατάγματα αυτά μπάζουν από παντού. Πέραν της υποτιθέμενης προσωρινής τους ισχύος, αλλά και του ότι έχουν γίνει καθεστώς, παρακάμπτονται και τα κριτήρια που ο νόμος καθορίζει για το πότε μια περιοχή ορίζεται τουριστική. Δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα της Υπουργού: α) ότι οι περιορισμοί που μέχρι πρότινος καθόριζαν τη λειτουργία των καταστημάτων, στην παρούσα οικονομική κρίση δεν βοηθούν στην τόνωση της οικονομίας ενώ με τη ρύθμιση αυτή όλα τα καταστήματα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης, και β) ότι η επέκταση των τουριστικών περιοχών και, συνακόλουθα, του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, θα μειώσει την ανεργία, αφού ο επιπρόσθετος χρόνος εργασίας που θα προκύψει, ως αποτέλεσμα της πιο πάνω ρύθμισης, θα καλύπτεται κατά 50% με νέο προσωπικό από τους καταλόγους των ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στο πλαίσιο του Σχεδίου για Ευέλικτες Μορφές Απασχόλησης.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι άλλη και δεν είναι δύσκολο να την καταλάβει κανείς. Ξεκινώντας από το πρώτο σκέλος της επιχειρηματολογίας, και παρακάμπτοντας τη μετατροπή του ελεύθερου χρόνου σε ένα διαρκές κυνήγι υπερκαταναλωτισμού, είναι τουλάχιστον γελοίο να θεωρούμε ότι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης λύνεται με τη διαρκή και ακατάπαυστη κατανάλωση, μιας και το πρόβλημα του κόσμου δεν είναι η έλλειψη χρόνου αλλά η έλλειψη χρημάτων.

Φτάνοντας στο δεύτερο και ίσως το πιο σημαντικό σκέλος, οι εργασιακές συνθήκες που διαμορφώνει το μέτρο αυτό είναι οι ακόλουθες:

καμία επιπλέον πρόσληψη δεν έγινε προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον ώρες εργασίας
όσοι εργοδοτήθηκαν στα πλαίσια στήριξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εργάζονται υπό καθεστώς επιχορήγησης από την ΑνΑΔ, το οποίο σημαίνει ότι αμείβονται 500 ευρώ για οχτάωρη εργασία με 6μηνη σύμβαση χωρίς άλλα δικαιώματα.

Το πιο σημαντικό δεδομένο που διαμορφώνει το μέτρο αυτό αφορά την καταστρατήγηση κάθε έννοιας εργασιακής αξιοπρέπειας δημιουργώντας συνθήκες σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. Ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί οι εργαζόμενοι να αμείβονται επιπλέον για την κυριακάτικη εργασία τους, κάτι τέτοιο παρακάμφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες με αποτέλεσμα οι εμποροϋπάλληλοι να εργάζονται 6 μέρες την εβδομάδα, συνολικά 46 ώρες και πολλές φορές περισσότερες με τα ίδια λεφτά. Το ρεπό τους είναι κυλιόμενο, κάθε εβδομάδα διαφορετικό, αδυνατώντας να οργανώσουν τον ελεύθερο τους χρόνο. Ζουν λοιπόν για να δουλεύουν…

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το μέτρο αυτό ευνοεί αποκλειστικά και μόνο τις πολυεθνικές εταιρείες και το κεφάλαιο μεταμορφώνοντας την εργασία σε σκλαβιά. Για εμάς η υπεράσπιση κάθε εργαζόμενου είναι επιτακτική ανάγκη αφού η επίθεση σε οποιονδήποτε εργασιακό κλάδο είναι επίθεση σε ολόκληρη την κοινωνία και την εργατική της τάξη, είναι επίθεση ενάντια σε όλους μας. Ας οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας από τα αριστερά συνειδητοποιώντας τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας ως παραγωγοί του πλούτου τους και ανατρέποντας τα σχέδιά τους.

cropped-logogranazi.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.