Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

Πόλεις για Κέρδος – Από το Βελιγράδι στη Λεμεσό

πηγή: Marks21

μετάφραση για το Γρανάζι Κατερίνα Α. 

Στις 23 Ιουνίου, οι κάτοικοι της Λεμεσού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Κύπρο, θα διοργανώσουν μια διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων και γραφείων, η οποία έχει αυξήσει τις τιμές των ενοικίων στην πόλη τους σχεδόν κατά 25% μέσα στα δύο τελευταία χρόνια. Εφαρμόζοντας μια πολιτική προσανατολισμένη στο να τραβήξει ξένες επενδύσεις, το κράτος έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και στράφηκε εναντίον της εργατικής τάξης και των κοινωνικά ευάλωτων στρωμάτων των οποίων η δυνατότητα να πληρώνουν για στέγαση μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Στηρίζουμε πλήρως τις διεκδικήσεις των κατοίκων της Λεμεσού και παροτρύνουμε όλους όσοι αγωνίζονται για να διατηρηθούν τα δημόσια αγαθά και οι πόλεις προς όφελος των λαών και όχι των κερδών, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Ενάντια στη βούληση των κατοίκων του, το Βελιγράδι θα αποκτήσει το έργο αστικής ανάπτυξης Belgrade Waterfront. Ακολουθώντας την ίδια λογική, η Λεμεσός θα αποκτήσει το Trilogy, το Limassol Neo, την Aura… και αμέτρητους ακόμα οικιστικούς και επιχειρηματικούς χώρους, οι οποίοι χρησιμοποιούν ελκυστικά ονόματα για να κρύψουν τις ειδεχθείς τιμές τους. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2018, η κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε άδειες για την κατασκευή 25 πολυόροφων κτιρίων στη Λεμεσό, ενώ ήδη στη λίστα αναμονής βρίσκονται ακόμα εξήντα. Ο σχεδιασμός αυτών των πολυόροφων κτιρίων προβλέπει 30 ή 40 ορόφους, με ιδιωτικές πισίνες, γήπεδα, χώρους στάθμευσης και άλλα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εκατομμυριούχοι – ή οι δισεκατομμυριούχοι. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής ενός μέσου κατοίκου της Λεμεσού φυσικά δεν περιλαμβάνει τέτοιες πολυτέλειες.

Όντας το μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου και ένα σημαντικό νησιωτικό κέντρο παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών, η Λεμεσός έχει επιμεριστεί το βάρος των αυξανόμενων επενδύσεων, οι οποίες άνθισαν αφότου η κυπριακή κυβέρνηση υιοθέτησε το πρόγραμμα απόκτησης ιθαγένειας μέσω επενδύσεων το 2014. Σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα (διάφορες εκδοχές του οποίου εφαρμόζονται σε περισσότερες από είκοσι χώρες στον κόσμο), οποιοσδήποτε επενδύσει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα ή επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο γίνεται πολίτης της ΕΕ σε έξι μήνες – μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του – αποκτώντας, με τον τρόπο αυτό, ελεύθερη πρόσβαση σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου μπορεί να δημιουργήσει νέους επενδυτικούς παραδείσους.

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι ομοιότητες που εμφανίζει το Βελιγράδι με τη Λεμεσό ενδέχεται να περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός παρόμοιου προγράμματος απόκτησης ιθαγένειας μέσω επενδύσεων, κάτι για το οποίο τα σχέδια αστικής ανάπτυξης φαίνεται να στρώνουν τον δρόμο. Αν και η Σερβία δεν έχει γίνει ακόμα μέλος της ΕΕ, διατηρεί ένα καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (visa-free) με 138 χώρες στον κόσμο. Έχει, επίσης, τον μικρότερο συντελεστή φορολόγησης εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρώπη και διαφημίζει ολόψυχα το εργατικό της δυναμικό ως «υψηλών ικανοτήτων και χαμηλού κόστους», κάτι που αποδεδειγμένα αποτελεί πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις. Αν και το πρόγραμμα που αναφέρεται παραπάνω δεν υπάρχει ακόμα, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αναγνωρίζει τη δυνατότητα χορήγησης της σέρβικης ιθαγένειας σε άτομα με δραστηριότητες τις οποίες η σερβική κυβέρνηση κρίνει «προς το συμφέρον της Δημοκρατίας της Σερβίας». Αυτό αποτελεί ήδη μια καλή βάση για τη δημιουργία πόλεων που θα υπαγορεύονται από τα πρότυπα που θέτουν οι επενδυτές.

Έτσι ακριβώς παρουσιάστηκε το Belgrade Waterfront: ένα έργο «εθνικής σημασίας» ή ακόμα και μια επένδυση «δημοσίου συμφέροντος». Ψηφίστηκε ειδικός νόμος προκειμένου να παρακάμψει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον πολεοδομικό κανονισμό ώστε να μπορέσει η κατασκευή να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το κοινό συμμετέχει σ’ αυτό το έργο είναι ότι το πλήρωνει παρά τη θέλησή του. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη δαπανηθεί για τα αναγκαία έργα υποδομής – δεκάδες εκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων. Από την άλλη, ο πλειοψηφικός μέτοχος είναι ένας ξένος επενδυτής, ο οποίος μπορεί να μεταφράσει το δικαίωμα χρήσης σε δικαίωμα κυριότητας και, στη συνέχεια, να τα ενοικιάσει σε τρίτους. Το δημόσιο χρήμα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού κέρδους – και οι πολίτες δεν ρωτήθηκαν αν το Belgrade Waterfront είναι πράγματι μια επένδυση «δημοσίου συμφέροντος».

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο το Βελιγράδι και η Λεμεσός πρέπει να συνδεθούν μέσα από τους κοινούς αγώνες των κατοίκων τους για το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια αγαθά. Οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Κύπρου ανταγωνίζονται η μία την άλλη στην προσπάθεια να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες επενδύσεις. Παράλληλα, αγνοούν τις επιθυμίες και τις ανάγκες της πλειοψηφία των πολιτών στις χώρες, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των επενδυτών. Αν το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν μπορεί ταυτόχρονα να υπηρετήσει και τα συμφέροντα του λαού.

Στις 23 Ιουνίου, οι κάτοικοι της Λεμεσού θα διεκδικήσουν την κρατική παρέμβαση για να γίνει πιο προσιτή η στέγαση – είτε με τη μείωση των τιμών των ενοικίων είτε με την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Θα διεκδικήσουν, επίσης, περισσότερους δημόσιους χώρους καθώς και συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα που αφορούν τους πολίτες. Αν το κράτος είναι υπεύθυνο για την πλειοψηφία του λαού και όχι για μια χούφτα καπιταλιστές, δεν θα εξαπατήσει τον λαό με ανοησίες περί «νέου τύπου πόλεων» και «προσέλκυσης τουρισμού» ως μέσο για να βελτιωθεί η ζωή τους. Αντιθέτως, θα παρέμβει άμεσα προς όφελος της εργατικής τάξης, των φτωχοποιημένων και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και στρωμάτων. Όμως, όπως βλέπουμε καθημερινά, το καπιταλιστικό κράτος δεν θα κάνει κάτι τέτοιο οικειοθελώς – εκτός αν υπάρξει μια επίμονη, σαφής, μαζική πίεση «από τα κάτω».

Συνεπώς στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Λεμεσού για μια Λεμεσό που θα είναι πραγματικά δική τους – μια πόλη για κανονικούς ανθρώπους και όχι για εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους. Σας καλούμε να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας είτε κοινοποιώντας αυτή τη δήλωση είτε γράφοντας κάτι δικό σας. Hasta la victoria!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.