Πέμπτη , 28 Μάιος 2020

Περιοδικό ΓΡΑΝΑΖΙ οκτώβρης 2016

Το τεύχος Οκτώβρη κυκλοφορεί σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση διεξάγει κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις για τη λύση. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών μένει να φανούν στο άμεσο μέλλον. Μέχρι στιγμής, το μόνο ξεκάθαρο στοιχείο είναι  ότι αριστερά άφησε πάλι το ρόλο του πρωταγωνιστή στις δυνάμεις της αστικής τάξης, της δεξιάς και του εθνικισμού.

Όμως, παρά το εθνικιστικό δηλητήριο που χύνεται εδώ και δεκαετίες το ενθαρρυντικό είναι ότι όποτε γίνονται δικοινοτικές κινηματικές πρωτοβουλίες όπως η εργατική πρωτομαγιά αλλά και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως η θεατρική παράσταση στην αρχαία Σαλαμίνα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκλονιστική. Με αφορμή μάλιστα το τελευταίο γεγονός ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από τους γνωστούς διχαστικούς κύκλους, η οποία κορυφώθηκε σε μια αποτυχημένη «ακροδεξιά παράσταση» έξω από την ελληνική πρεσβεία. Το καλό νέο είναι ότι στο κάλεσμα των φασιστών αλλά και του ακραίου κέντρου ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι.

Απ’ την άλλη πλευρά στο μέτωπο της οικονομίας τα αποτελέσματα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι ορατά. Οι κυβερνώντες, οι εργοδότες και οι μηχανισμοί τους μιλούν για ανάπτυξη και διαφημίζουν το κυπριακό success story στρώνοντας το δρόμο για το δικό τους ‘’επιχειρηματικό παράδεισο’’ και τη δική μας εργασιακή κόλαση. Η ελαστική, η «μαύρη» και φτηνή εργασία, τα ατελείωτα ωράρια, η δουλειά την Κυριακή και τις αργίες, η ανεργία, η φτωχοποίηση δεν είναι απαισιόδοξες προβλέψεις αλλά η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Η ανατροπή της λιτότητας, της αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων και των εκποιήσεων είναι οι κρίσιμες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Απέναντι στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και κοινωνικού κανιβαλισμού που προωθούν βαδίζουμε το δρόμο της ανατροπής έχοντας ως όπλο την αλληλεγγύη της τάξης μας. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, ντόπιοι και μετανάστες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να τους σταματήσουμε και να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον! Γιατί ο μεγαλύτερος φόβος εθνικισμού και εργοδοτών και η μεγαλύτερη δύναμη των εργατών συνοψίζεται σε αυτό το απόσπασμα από την Πρωτομαγιάτικη προκήρυξη του 1926:

“Οι πιέσεις των αφεντικών μας, η εκμετάλλευση από τους πλουτοκράτες πρέπει να μας ενώσουνε, Τούρκους και Χριστιανούς. Δε μας χωρίζουνε πια φυλετικά μίση και θρησκευτικοί φανατισμοί. Αφτά ανήκουνε στο παρελθόν. Σήμερα πρέπει όλοι αδερφωμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που έχουμε στη ζωή…”

exofyllo-teuxos-10-october-2016

Οκτώβρης 2016 – τεύχος 10

donate-granazi

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.