Πέμπτη , 13 Αύγουστος 2020

ΠΑΣΥΝΟ: να κανουμε τον αγώνα των νοσηλευτών αγώνα όλης της κοινωνίας

pasyno

Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από την δήθεν έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, η οποία έγινε αποδεκτή με τιτιβίσματα παράτονα από την προεδρία και οι πρώτες «μεταμνημονιακές» απεργίες είναι γεγονός. Πρώτοι και καλύτεροι οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΝΟ, της συντεχνία της οποίας μέλη είναι η πλειοψηφία των νοσηλευτών παγκύπρια. Για πρώτη φορά, λοιπόν, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ αψηφώντας όλους τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, παραμερίζοντας την συμβιβαστική στάση της ΠΑΣΥΔΥ, τη διστακτική στάση των συντεχνιακών ηγεσιών, γενικά, αλλά και αψηφώντας την απειλή να βρεθούν απέναντι στην κοινωνία -αφού η λασπολογία για τη δήθεν ανευθυνότητά τους δίνει και παίρνει- κατέβηκαν την Τρίτη 15 Μάρτη σε επ’ αόριστον απεργία.

Λάσπη στον αγώνα των νοσηλευτών

Από το ξέσπασμά του, ο αγώνας των νοσηλευτών δέχεται λάσπη από διάφορες κατευθύνσεις, δυστυχώς ακόμα και από μέσα. Η λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης και των μεγάλων ΜΜΕ να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψουν την κοινωνία ενάντια στην απεργία, δείχνει τον πανικό τους. Πάνω που μιλούσαν όλοι για έξοδο από το μνημόνιο και άνοιγμα στις αγορές, μια απεργία διαρκείας έρχεται να γκρεμίσει όλα αυτά τα παραμύθια. “Οι νοσηλευτές παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων”, λένε αυτοί που έχουν διαλύσει τα δημόσια νοσοκομεία και προσπαθούν να τα κλείσουν οριστικά με το ΓΕΣΥ.

Σε πείσμα τους, τα αιτήματά των νοσηλευτών περιλαμβάνουν και τονίζουν την ανάγκη επιπλέον στελέχωσης των νοσοκομείων, κάτι που κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ως αναγκαία συνθήκη για την επαρκή περίθαλψη των ασθενών. Τα άλλα βασικά αιτήματα τους είναι να αναγνωριστεί η θέση τους αντίστοιχα με αυτή της πραγματικής τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επίσης θέτουν το ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος των συμβασιούχων. Θέλουν δηλαδή ότι ζητά και κάθε άλλος εργαζόμενος στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Αιτήματα δηλαδή τα οποία αφορούν άμεσα ή έμμεσα όλους τους εργαζόμενους στην Κύπρο αυτή τη στιγμή. Άμεσα γιατί προασπίζουν και διεκδικούν καλύτερη δημόσια υγεία και έμμεσα γιατί διεκδικούν εργατικά δικαιώματα που έχουν καταπατηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους εργαζόμενους.

Χρειάζεται συνέχεια και στήριξη

Έχουμε λοιπόν όλα τα στοιχεία μιας δυναμικής απεργίας. Το ερώτημα που μπαίνει σ’ αυτή τη φάση του αγώνα είναι το εξής: η αρχή έγινε, συνέχεια, όμως, θα υπάρξει;

Πράγματι, η αρχή έγινε και καλώς έγινε και μάλιστα όχι με μισόλογα του τύπου “24ωρες τουφεκιές στον αέρα” αλλά επ’ αόριστον απεργία και γι’ αυτό όπως και κάθε άλλη απεργία χρειάζεται την αμέριστη στήριξη όλων μας, όλων δηλαδή όσων ξέρουμε και αισθανόμαστε ότι μόνο μέσα από αγώνες στους δρόμους κερδίζονται οι μάχες και όχι πίσω από κλειστές πόρτες με συμφωνίες και συμβιβασμούς αντιπροσώπων. Χρειάζεται να βρει στήριξη αυτός ο αγώνας. Και αυτή είναι η πραγματικότητα, μόνο μέσα από τη στήριξη της ίδιας της κοινωνίας μπορεί ένας τέτοιος αγώνας να φτάσει ως τον τελικό του στόχο.
Σ’ αυτο το σημείο είναι που η ΠΑΣΥΝΟ πρέπει να βρει τον τρόπο να συνδυάσει τα αιτήματά της με τις ανάγκες της “μεταμνημονιακής” κυπριακής κοινωνίας. Και αυτές οι ανάγκες περνούν και μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας. Ό,τι δηλαδή έχει αφήσει όρθιο σαν σύστημα υγείας, ο μνημονιακός εγκέλαδος και θα έρθει να αποτελειώσει η μετα-μνημονιακή πολιτική. Και αυτή η πολιτική, τουλάχιστον στον τομέα της υγείας, λέγεται ΓΕΣΥ (έχουμε παλιότερα γράψει για τις συνέπειες αυτής της αντιμεταρρύθμισης). Επιπλέον, θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν και άλλα κινήματα συμπαράστασης στον αγώνα τους που έχουν στο ενεργητικό τους ανάλογες αγωνιστικές εμπειρίες π.χ. ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, οι αγώνες των γιατρών, των συμβασιούχων και των εκπαιδευτικών.

Όλες αυτές οι δυνάμεις, μαζί με την ήδη βροντερή αρχή του αγώνα των νοσηλευτών μπορούν να συνθέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Αν θα προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα το δείξει η ιστορία. Εμάς, πάντως, όσο θα αντέχουν και θα συνεχίζουν την πορεία τους μακριά από παραγοντισμούς και καιροσκοπικά συμφέροντα, θα μας έχουν στο πλευρό τους.

ΜΙΑ, ΔΥΟ, ΤΡΕΙΣ… ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

logo granazi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.