Κυριακή , 12 Ιούλιος 2020

Πανευρωπαϊκή εβδομάδα κατα των εκποιήσεων – Πορεία στη Λευκωσία

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ διοργανώνει κινητοποίηση, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας κατα των εκποιήσεων και της κερδοσκοπίας

ακολουθεί το κάλεσμα:

Η οικονομική κρίση επέφερε την μετατόπιση πλούτου προς το 1% σε όλη την γή, σε τεράστια κλίμακα.

Η Κύπρος δέν βγήκε αλώβητη.Τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν , η ανεργία είναι πρωτόγνωρη και μακροχρόνια,τα κεκτημένα των εργαζομένων χάνονται και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας επιβληθείσας λιτότητας που είναι φραγμός σε οποιαδήποτε φυσιολογικήν ανάπτυξη. Κοντολογίς φορτώθηκε η κοινωνία το κόστος της κρίσης και οι δημιουργοί της τον κοινωνικό πλούτο.

Οι εργαζόμενοι , στερήθηκαν την δυνατότητα ανταπόκρισης στις όποιες δανειακές υποχρεώσεις,  με αποτέλεσμα να απειλούνται η πρώτη κατοικία , η επαγγελματική στέγη και η αγροτική καλλιεργήσιμη γη.  Δανειολήπτες και εγγυητές, ακόμη και τα παιδιά βρίσκονται τωρα έρμαιο στις διαθέσεις των τραπεζών, και ο κίνδυνος να χάσουμε τα πάντα είναι πέραν απο ορατός.

Ενώ το δημιουργηθέν χρέος είναι γύρω στο 25 δις ευρώ αναδεικνύεται ως τεράστιας σημασίας το χρέος των εργαζομένων προς τις τράπεζες που δεν ξεπερνά το 1,9 δις ευρώ. Έχουν χαρακτηρΙστεί  ως αναξιόπιστοι χρεώστες και τα δάνεια κόκκινα. Ούτε λόγος βεβαια οτι η οικονομία κατέρρευσε οταν κανένα δάνειο εργαζομένου δεν θεωρείτο προβληματικό. Είναι φανερό ότι η κρίση λειτούργησε ως όχημα για την ακόμη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου προς το 1% και τους τοπικούς εκπροσώπους του.

Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί πρός την κοινωνία των αστέγων και απόκληρων που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης  Η βεβαιότητα μας ενισχύεται απο το παράδειγμα της εφαρμογής της ίδιας πολιτικής σε χώρες όπου υπάρχει η ίδια ή και παρόμια κατάσταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης που θα έδινε περιθώριο ανάσας στους εργαζομένους.

Απαιτούμε:

 • Ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της καλλιεργήσιμης γης.
 • Προστασία-απαλλαγή των εγγυητών απο το άγος.
 • Τροποποίηση του περι πτωχεύσεως νόμου.
 • Αύξηση του ποσού του δανείου για λόγους προστασίας στις 500,000.
 • Ψήφηση ή και τροποποίηση του περίδικαστηρίων νόμου έτσι ώστε να καταχωρούνται ομαδικές αγωγές.
 • Δημιουργια φορεα για τα μη εξυπηρετπυμενα δανεια.
 • Διαγραφη δανειου ή μερους του εκει οπου ο δνειοληπτης αδυνατει να ανταποκριθει στις υποχρεωσεις τουουυτως ωστε να μπορει να αποπληρωσει το πιθανον υπολοιπο.
 • Κατηγορηματικο οχι στη πακετοποιηση και πωληση δανειων στα κερδοσκοπικα ταμεια-επενδυτες.
 • Δραστικη μειωση του επιτοκιου.
 • Αυτοματη αφαιρεσηαπο τα δανεια ολων των υπερχρεωσεων που ουτως ή αλλως ειναι παρανομες, με αναδρομικην ισχυ.
 • Ληψη μετρων απο τιςαρμοδιες αρχες για πραγματικο τραπεζικο ανταγωνισμογεγονος που θα βαλει τελος στην διρκη και επαισχυντη ομηρεια των δνειοληπτων.
 • Καταργηση του αρθρου 52 του περι συνεργατικων εταιριων νομου για παραπομπη των διαφορων αναμεσα στις ΣΠΕ και των μελων των, στις περιπτωσεις κλητευσης για διαιτησια.

 

Πέμπτη,  6 Οκτώβρίου, Ώρα 4.30μμ

Υπουργείο Οικονομικών, Λευκωσία

%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.