Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

Πανεκπαιδευτικό μέτωπο ενάντια στην εντατικοποίηση, τη λιτότητα και τον εθνικισμό

Το σύνθημα «εμπρός πίσω» δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στην παιδεία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Αν και το ενδιαφέρον όλων έχει στραφεί δικαίως στην κατάπτυστη τροπολογία των νεοναζί που αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» οδηγώντας στον τορπιλισμό των διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού, η αλήθεια είναι ότι ολόκληρο το νομοσχέδιο για την παιδεία που υπερψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν της βουλής, είναι ίσως ο, τι χειρότερο έχει να επιδείξει αυτή η κυβέρνηση.

Ο υπουργός παιδείας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, έχει επιδοθεί σε μια κούρσα συντηρητικοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος εντατικοποιώντας μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μετά την εργασιακή επίθεση που εξαπέλυσε στους αντικαταστάτες και τους καθηγητές των επιμορφωτικών και κρατικών προγραμμάτων, βάλθηκε να μετατρέψει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο με θρησκευτικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, ποδοπατώντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και την όποια διαφορετικότητά τους στην καταγωγή, στη θρησκεία κ.ο.κ.

Μελετώντας τις βασικές αλλαγές που ψηφίστηκαν γίνεται φανερό ότι ο ιδεολογικός μηχανισμός της εκπαίδευσης παίρνει (ακόμα πιο) ξεκάθαρη μορφή και κατεύθυνση.  Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τις εξετάσεις ανά τετράμηνο σε όλο το Λύκειο με διατήρηση των διαγωνισμάτων και της βαρύτητας που αυτά έχουν στη βαθμολογία, την κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών και φυσικά τη συμπερίληψη του «Ενωτικού Δημοψηφίσματος» του 1950 στις επετείους για τις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη.

Ξεκινώντας από την τροπολογία του ΕΛΑΜ, η πλειοψηφία της Βουλής ενέκρινε τον εορτασμό ενός δημοψηφίσματος -παρωδία, ενός «δημοψηφίσματος» οργανωμένου από την Εκκλησία με συλλογή υπογραφών.  Έδωσε το πράσινο φως να μετατραπεί η διδασκαλία της ιστορίας, περισσότερο από όσο ήδη είναι, σε εθνικιστική προπαγάνδα γιορτάζοντας ένα γεγονός που πυροδότησε τις εντάσεις ανάμεσα σε Ε/Κ και Τ/Κ επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των τελευταίων εκείνη την εποχή.

Προχωρώντας, βλέπουμε μπροστά μας τη μετατροπή του σχολείου σε έναν αγώνα κούρσας διαρκών εξετάσεων και άγχους με όξυνση της ανταγωνιστικότητας, της βαθμοθηρίας και της κοινωνικής ανισότητας. Και φυσικά χωρίς κανένα δικαίωμα απουσίας, κόπωσης και ανίας καθώς ο Υπουργός δεν κατανοεί τι θα πει αδικαιολόγητη απουσία. Δεν δικαιολογείται κανείς να κουραστεί, να βαρεθεί, να επιθυμήσει κάτι άλλο. Τα παιδιά οφείλουν να προετοιμαστούν νωρίς για τις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής και να καταλήξουν πειθαρχημένοι υπάλληλοι και εργάτες.

Στα πλαίσια αυτά, οφείλουμε όλοι, πολίτες, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, να διεκδικήσουμε ένα σχολείο ελεύθερο, δημιουργικό και αντιεθνικιστικό. Να σταθούμε απέναντι στην οπισθοδρόμηση και την εντατικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος πιάνοντας το νήμα των πρόσφατων μαθητικών διαδηλώσεων ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα και κάνοντας πράξη το σύνθημα που ακούστηκε από χιλιάδες μαθητές: Δεν θα περάσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.