Κυριακή , 12 Ιούλιος 2020

Η οδύσσεια των προσφύγων: ανταπόκριση από τη Λέσβο

lesvos

της Άννας Ταξείδη

Σύμφωνα με τις αρχές, την 1η  Σεπτέμβρη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί της Λέσβου έφτασαν τον αριθμό των 13.000, ενώ αναφέρεται ότι καταφτάνουν ημερησίως πάνω από 3.000 άτομα, αριθμός που ξεπερνά τα μέχρι τώρα δεδομένα (μέχρι και τις αρχές Ιουνίου από το αρμόδιο Υπουργείο ανέφεραν ότι κατέφταναν 800 με 1.000 άτομα την ημέρα).

Οι αρχές του νησιού (λιμεναρχείο, αστυνομία, Δήμος) αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, πάρα τις υπερπροσπάθειες κάποιων εξ αυτών. Και ενώ οι αρχές ζητάνε βοήθεια από το Κράτος, με επιπλεόν ενίσχυση της αστυνομίας για την ταχύτερη καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έστειλε και δεύτερη διμοιρία ΜΑΤ για να καταστείλει ενδεχόμενα επεισόδια στο λιμάνι, όπου και έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους.

Από την άλλη, μία «μεσοβέζικη» λύση που βρέθηκε σε κεντρικό επίπεδο ήταν να δρομολογηθεί ακόμα ένα πλοίο, το Tera-Jet, για τη μεταφορά των προσφύγων. Το πλοίο θα εκτελεί ένα δρομολόγιο κάθε δύο ημέρες για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει τα δρομολόγια του το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μεταφέρει περίπου 2.500 πρόσφυγες προς τον Πειραια, σχεδόν κάθε μέρα. Για το θέμα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, αναφέρει ότι «πρέπει να υπάρξει συνέχεια των έκτακτων δρομολογίων και περαιτέρω αυξηση τους, καθώς σήμερα μπορεί να φύγουν 4.500 πρόσφυγες, ωστόσο μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα ο αριθμός τους θα αναπληρώθεί».

Με δεδομένο βέβαια και τον τεράστιο αριθμό των προσφύγων, γίνεται κατανοητό ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν χωράνε στο ακριβοπληρωμένο Κέντρο Υποδοχής που έφτιαξε το κράτος με κονδύλια της Ε.Ε, ούτε και στον χώρο που διέθεσε ο Δήμος. Αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της πόλης της Μυτιλήνης (υπολογίζεται μόνο 5.000 στο λιμάνι), καθώς και στα πάρκα και στις πλατείες της πόλης και να κοιμούνται στους δρόμους και στο γρασίδι, είτε σε χαρτόκουτες είτε σε σκηνές που αγοράζουν οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, δεν απουσιάζουν και τα επεισόδια για λόγους που αφορούν κυρίως την προτεραιότητά τους στα σημεία καταγραφής τους ή στις ουρές για το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Πειραιά.  

Άνθρωποι απελπισμένοι στο λιμάνι και στις πλατείες αναρωτιούνται γιατί τους συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και γιατί δεν τους δίνουν γρήγορα τα έγγραφά τους να φύγουν. Δεν έχουν λόγο να κάτσουν. Δεν θέλουν. Αναρρωτιούνται γιατί δεν έχουν τουαλέτες στο μέρος που οι ίδιες οι αρχές τους είπαν να πάνε και γιατί 5.000 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους και δεν έχουν καμία απολύτως αξιοπρέπεια.

Αντιλαμβάνεται, βέβαια, κανείς ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και αισχροκερδούν εις βάρος αυτών των ανθρώπων. Έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις για παράνομη μεταφορά τους από διάφορα σημεία του νησιού προς τα κέντρα καταγραφής επί πληρωμή (η αφιλοκερδής μεταφορά επιτρέπεται ως δείγμα αλληλεγγύης). Επίσης, οργιάζουν οι φήμες ότι μαγαζιά πουλάνε το νερό και το απλό σουβλάκι κοτόπουλο πάνω από 3 €, ενώ επιτήδειοι χρεώνουν την φόρτιση των κινητών τους 5€ την ώρα! Να αναφερθεί εδώ ότι «χρυσές δουλειές» κάνουν και πάρα πολλά καταστήματα της πόλης (σουβλατζίδικα, σαντουιτσάδικα, ταξιδιωτικά πρακτορεία, περίπτερα, είδη κάμπινγκ, φαρμακεία κα),  ενώ έξω από τους καταυλισμούς έχουν στηθεί πιάτσες ταξί, καθώς και πολλές καντίνες.  

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αξιόλογη και υπεράνθρωπη η προσπάθεια και η βοήθεια των εθελοντών. Τοπικές ομάδες εθελοντών, αλλά και οι Γιατροί του Κόσμου και άλλοι, καθώς και μεμονωμένοι άνθρωποι που έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης δίνουν μάχη κάθε μέρα με τον ίδιο τους τον εαυτό για να βοηθήσουν άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους στο ταξίδι τους προς την ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο, σε κάποια από τις «ανεπτυγμένες» χώρες της Ευρώπης.

granaziLogo

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.