Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

Ο Αρχιεπίσκοπος εκτρέφει το φασισμό

Η τελευταία φορά που αρθρογράφησα σε εφημερίδα ήταν πριν τέσσερα περίπου χρόνια.Το άρθρο μου τότε είχε τίτλο «Η κοινωνία εκτρέφει το φασισμό». Είχα γράψει τότε ότι ένας από τους πυλώνες της κοινωνίας που τρέφουν το φασισμό,αναφερόμενος σε Ελλάδα και Κύπρο,είναι η εκκλησία (οι άλλοι ειναι η παιδεία,τα Μ.Μ.Ε, η πολιτική εξουσία και η οικογένεια). Στο σημερινό άρθρο θα επικεντρωθώ λοιπόν στην εκκλησία και για να το συγκεκριμενοποιήσω ακόμη περισσότερο στον αρχηγό της, τον Αρχιεπίσκοπο. Αφορμή οι δηλώσεις του τη μέρα των Χριστουγέννων, γεμάτες «αγάπη», «αλληλεγγύη» και «συμπόνια», όπως προνοεί το πνεύμα της γιορτής αυτής.

Κάθομαι λοιπόν το βράδυ των Χριστουγέννων να δω ειδήσεις (από το ρικ συγκεκριμένα, αφού πρώτο αυτό ξεκινάει το δελτίο του) και ακούω πρώτη είδηση τις δηλώσεις του. Εκεί που περιμένεις λόγω της ημέρας ν΄ακούσεις ευχές, λόγια αγάπης,ανθρωπιάς και αλληλεγγύης,ν΄ακούς ένα εμετικό, μισαλλόδοξο, φασιστικό λόγο να σου χαλά όλη τη χριστουγεννιάτικη διάθεση! Τις διχοτομικές του απόψεις όσον αφορά το κυπριακό,τις ξέρουμε. Δεν έμεινε όμως εκεί. Ήρθε να προσθέσει και να ξεδιπλώσει για ακόμα μια φορά το «αλληλέγγυο» και «αλτρουιστικό» του πνεύμα απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτή τη φορά τους ονόμασε κιόλας «δήθεν» πρόσφυγες, που έρχονται εδώ να εισπράττουν «παχυλά επιδόματα» που τους στέλλει η Τουρκία με σκοπό την αλλοίωση της «εθνικής μας ταυτότητας».

Αλλά δε φταίει μόνο αυτός. Αυτός είναι αυτός που είναι. Το τραγικό είναι αλλού. Που δεν αντέδρασε κανείς, πλην του ΑΚΕΛ. Κανένας απ΄όλους αυτούς τους πολιτικούς χαμαιλέοντες που διεκδικούν και το ύπατο αξίωμα της δημοκρατίας. Μόνο να τους βλέπεις σε κάτι εκδηλώσεις, π.χ της ΛΟΑΤ κοινότητας να το παίζουν αντιρατσιστές!Αντιρατσισμός εκεί που συμφέρει. Εκεί που μπορεί να έχει πολιτικό κόστος, ΜΟΚΟ! ΜΟΚΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ!(Θυμηθείται το περιστατικό τελευταία με τη παράσταση του ΘΟΚ στη Σωτήρα, που τελικά ακυρώθηκε). Όσο για το ΡΙΚ,έχει καταντήσει ηλίου φαεινότερο πως σιγοντάρει τις θέσεις και την προπαγάνδα του συγκεκριμένου. Και για να αναφερθούμε και στη δικαιοσύνη, δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα η εκφώνηση ρατσιστικού και μισαλλόδοξου λόγου;ο γενικός εισαγγελέας τι κάνει; να θυμήσω οτι εκκρεμεί ακόμα (και νομίζω θα εκκρεμεί για πάντα) η καταγγελία της ΛΟΑΤ κοινότητας εναντίον του αρχιεπισκόπου για ομοφοβικά-ρατσιστικά σχόλια απέναντι στους ανθρώπους αυτούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Για μένα όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη,ακόμα και συνενοχή,την έχουν αυτοί που τον ακούνε κάθε Κυριακή από τον άμβωνα της εκκλησίας να παραληρεί! Και να μην αντιδρά κανείς! Οι άλλοι που προανέφερα, αν μη τι άλλο σκέφτονται το πολιτικό κόστος. Οι απλοί «πιστοί» (αν και ο όρος είναι λίγο αμφίσημος, πιστοί σε ποιόν; στο θεό ή στον Αρχιεπίσκοπο;),π ώς είναι δυνατό να τον ανέχονται που το λιγότερο που θα΄πρεπε να κάνουν θα ήταν ν΄αδειάζουν την ίδια στιγμή την εκκλησία! Εκτός κι αν θεωρούν κι αυτοί πως ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία συμπεριλαμβάνονται στα ιδεώδη του Χριστιανισμού!

Και κάτι τελευταίο: Κάτι τέτοιους ακούνε κάποια πιτσιρίκια (και όχι μόνο) και καταβαίνουν στο δρόμο και χτυπάνε μετανάστες, πρόσφυγες, τουρκοκύπριους, ομοφυλόφιλους, εφαρμόζοντας ξεκάθαρα φασιστικές πρακτικές! Γι΄αυτό και ο τίτλος του άρθρου.

Σωφρονίου Δημήτρης
Φιλόλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.