Κυριακή , 12 Ιούλιος 2020

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας όλων μας

Την προσεχή Τρίτη 28 Αυγούστου 2018, πρόκειται να πραγματοποιηθεί (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στην Κύπρο. Πρόκειται λοιπόν για την πορεία-συγκέντρωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων έξω από το προεδρικό, με βασικό αίτημα την προάσπιση του δημόσιου σχολείου. Είχε προηγηθεί η πρώτη πορεία-συγκέντρωση έξω από το υπουργείο παιδείας στις αρχές Ιουλίου με πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα συμμετοχή περίπου τεσσάρων χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι έδωσαν ηχηρή απάντηση στην ετσιθελική και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργού παιδείας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, από την πρώτη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών τον Ιούλη μέχρι σήμερα, φάνηκε πως η κυβέρνηση δεν είχε καμία πραγματική διάθεση να λύσει τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης. Αντίθετα, επιδόθηκε σ΄ έναν αγώνα να στρέψει την κοινή γνώμη (με τη βοήθεια βέβαια των συστημικών Μ.Μ.Ε) εναντίον των εκπαιδευτικών, καλώντας τους δήθεν σε διάλογο. Ένα διάλογο όμως που θα διεξαγόταν με τους δικούς τους όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία διάθεση συνδιαλλαγής! Οι εκπαιδευτικοί τον τελευταίο καιρό λοιδορήθηκαν δυστυχώς όχι μόνο από τους κυβερνώντες αλλά και απ΄ όλη τη θεσμική συστημική καθεστηκυία τάξη (γενικός ελεγκτής, εκκλησία, αρχιεπίσκοπος, Μ.Μ.Ε, μερίδα γονέων). Η κυπριακή αντιαπεργιακή κουλτούρα, έκανε δυστυχώς πάλι την εμφάνισή της…

Το χειρότερο απ΄ όλα είναι πως η κοινή γνώμη (την οποία βέβαια πάντα διαμορφώνει όπως θέλει η εκάστοτε εξουσία), δεν μπόρεσε να καταλάβει πως οι εκπαιδευτικοί στον αγώνα τους αυτόν, δεν ζητούν ούτε αυξήσεις μισθών, ούτε να δουλεύουν λιγότερο, ούτε οποιοδήποτε επιπλέον όφελος. Το βασικό αίτημά τους είναι η προάσπιση του δημόσιου σχολείου και η διασφάλιση των κεκτημένων τους, που με πολύ κόπο απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι που η τωρινή κυβέρνηση, με μια πρωτόγνωρη αυταρχικότητα, θέλει να τους αφαιρέσει για τον εξορθολογισμό λέει της δημόσιας εκπαίδευσης! Βέβαια, λέγοντας εξορθολογισμό αυτοί εννοούν σε συντομία τα εξής: 1) περιορισμό των κονδυλίων που διατίθενται για το δημόσιο σχολείο και ταυτόχρονη ενίσχυση του ιδιωτικού (ο Αβέρωφ το είπε ξεκάθαρα) 2) αισθητή μείωση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, βάζοντας τους υφιστάμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες 3) κατάργηση του συνδικαλισμού των εκπαιδευτικών (ήδη τους γύρισαν όλους στην έδρα) και για να πάμε και λίγο πιο πίσω, ετσιθελική καθιέρωση εξετάσεων τετραμήνων, νέο σύστημα αξιολόγησης που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην άρση της μονιμότητας! Αυτός, πολύ σύντομα, είναι ο «εξορθολογισμός» που ονειρεύονται!

Στις κινητοποιήσεις που γίνονται λοιπόν, παρούσες και παρόντες εκτός από τους εκπαιδευτικούς, πρέπει να είμαστε όλοι όσοι ακόμα πιστεύουμε πως το σχολείο πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό! Ενάντια σε μια κυβέρνηση που έχει ως στόχο να διαλύσει τη δημόσια παιδεία και να τη μετατρέψει σε πεδίο κερδοσκοπίας για τους ιδιώτες αυτός ο αγώνας πρέπει να νικήσει! Γιατί οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται για το αυτονόητο και τα αιτήματα τους αφορούν άμεσα ή έμμεσα όλους τους εργαζόμενους στην Κύπρο. Άμεσα γιατί προασπίζουν τη δημόσια παιδεία και έμμεσα γιατί υπερασπίζονται εργασιακά δικαιώματα που αν καταπατηθούν στον κλάδο τους θα πάρουν σειρά και άλλοι κλάδοι. Σ’ αυτό τον αγώνα θα είμαστε μαζί τους για όσο χρειαστεί.

συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στη Λευκωσία 28/8 στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ στις 6:00 μ.μ.

& στην πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.