Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

Πλειστηριασμοί: να γίνουμε όλοι εμείς ασπίδα προστασίας!

ekpoiiseis-foto

Η λαϊκή περιουσία στο σφυρί

Ποιος είναι ο αριθμός των κλήσεων που δέχεται ένας οφειλέτης από την τράπεζα αν καθυστερήσει (δεν μπορεί να πληρώσει) τη δόση του δανείου του για τον τρεχούμενο μήνα; Πολλές και φυσικά για «υπενθύμιση» αρχικά… ο εκβιασμός έρχεται λίγο αργότερα.

Κάπως έτσι ξεκινάει η γνώριμη πλέον ιστορία πολλών συνανθρώπων μας χτυπημένων από την τραπεζική λαίλαπα. Στη συνέχεια, τρεις επιστολές, 30 ημέρες προειδοποίησης και ένα έντυπο υποβολής προσφοράς κάνει τη διαδικασία του πλειστηριασμού αθόρυβη για τους τραπεζίτες, αλλά ασφυκτικό τον κλοιό των εξώσεων για τους οφειλέτες. Με fast track, δηλαδή, διαδικασία, η λαϊκή περιουσία γίνεται παρελθόν. Είναι πλέον πάρα οι πολλοί συμπολίτες μας που βιώνουν καθημερινά μια άνιση μάχη με την ανεργία, τη φτώχεια, με δυσβάσταχτους λογαριασμούς, με τραπεζικούς διακανονισμούς και με οικονομικά αδιέξοδα. Μέσα σε όλα αυτά τα παράδοξα ο απόηχος του σφυριού των πλειστηριασμών δεν είναι πια μακρινός γδούπος αλλά φρικτή πραγματικότητα.

Για να βγουν από την κρίση τους θα μας βγάλουν από τα σπίτια μας

Πλέον τα δελτία ειδήσεων αλλά και οι ιστοσελίδες των τραπεζών ενημερώνουν το κοινό για οικόπεδα, χωράφια, σπίτια και διαμερίσματα, που καθημερινά ξεπετιούνται σε πλειστηριασμούς των τραπεζών στις επαρχίες Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο. Η καραμέλα ότι πρόκειται για παλιές υποθέσεις πριν την οικονομική κρίση δεν πείθει κανέναν πλέον.  Γιατί όλοι ξέρουν τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Αν και οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι οι περισσότερες υποθέσεις που άρχισαν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό αφορούν εθελούσιες ανταλλαγές έναντι χρεών των οφειλετών και όχι περιπτώσεις αναγκαστικών πωλήσεων, αυτό δεν αναιρεί καθόλου την τραγική κατάληξη που έχει η αρπαγή περιουσιών. Ακόμα και η απόφαση, που έλαβε πρόσφατα το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας, ότι η νέα διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις που έχει ήδη εκδοθεί δικαστική απόφαση, χαρακτηρίζεται πρωτόδικη και  αμφισβητείται από τους τραπεζίτες. Τίθεται, λοιπόν, υπό αμφισβήτηση η εγκυρότητα των ενεργειών των τραπεζών για παλιές υποθέσεις ακινήτων με δικαστικές αποφάσεις. Προς το παρόν, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών – αρπακτικών είναι υποτονικό, καθώς εκτιμάται ότι όσα ακίνητα έχουν τεθεί μέχρι σήμερα σε εκποίηση αφορούν παλιές υποθέσεις που πέρασαν όλες τις διαδικασίες και δεν κινούν το ενδιαφέρον των αγοραστών. Είναι, όμως, ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί στο άμεσο μέλλον κόσμος άστεγος.

Μπλόκο στους πλειαστηριασμούς

Ενώ κυβέρνηση και τραπεζίτες απειλούν με εκποίηση χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων και συνταξιούχων και αφήνουν ανενόχλητους τους μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν δισεκατομμύρια, η κοινωνία δε μένει αμέτοχη. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις ενάντια στις εκποιήσεις με μεγάλη συμμετοχή. Το καλό νέο είναι ότι αυτή η αντίσταση συνεχίζει να υπάρχει και δεν εξαϋλώνεται. Το απέδειξε, άλλωστε, και η συμμετοχή του κόσμου στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 06/10/2016 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής βδομάδας κατά των εκποιήσεων.  Η κινητοποίηση, που οργανώθηκε από το κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις και στηρίχθηκε από πολλές συλλογικότητες,  έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ‘’ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ’’.  Με συνθήματα «Ως εδώ αρκετά» και «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» οι διαδηλωτές έδειξαν τις προθέσεις τους,. Έδειξαν ότι σκοπεύουν να σταθούν εμπόδιο ενάντια στις εκποιήσεις και την εμπορευματοποίηση της γης, ενώνοντας τις φωνές τους με εκατομμύρια Ευρωπαίους που βιώνουν τον ξεσπιτωμό και την φτωχοποίηση.

Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχίσουμε για ένα χτίσουμε ένα κίνημα εργατικής αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Ένα κίνημα που θα πρέπει να πλαισιωθεί από συντεχνίες, από συλλόγους επιστημόνων και επαγγελματιών, από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από απλούς ανθρώπους (εργαζόμενους, συνταξιούχους,και τη νεολαία) που θα μπλοκάρουν τις ορέξεις των τραπεζιτών, των αγοραστών και των κάθε λογής αρπακτικών που ορέγονται τους καρπούς της δουλειάς μας. Γιατί η κατοικία είναι μέρος της δουλειάς μιας ολόκληρης ζωής. Το πετύχαμε πέρυσι με την ακύρωση δικαστικής επίδοσης σε οικογένεια συνανθρώπων μας σε εργατική πολυκατοικία στη Λεμεσό και θα το ξαναπετύχουμε όταν χρειαστεί.  Το κατάφεραν στην Ισπανία, το καταφέρνουν και στην Ελλάδα τώρα είναι και πάλι η σειρά μας.

Όπως καταγγέλουν οι ακτιβιστές του κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις στις 11/10 αποτράπηκε εκποίηση στην Πάφο για σπίτι εκτιμημένο στις 235 χιλιάδες με τιμή πώλησης από την Ελληνική Τράπεζα στις 65 χιλιάδες. Κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού λόγω κατάσχεσης για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν υπήρξε προσφορά για αγορά του σπιτιού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μη επίδειξη ενδιαφέροντος οφείλεται στην κινητοποίηση των πολιτών και του Κινήματος κατά των Εκποιήσεων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ιδιοκτήτρια του σπιτιού είχε προσπαθήσει να έρθει σε συμβιβασμό με την τράπεζα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς η διαδικασία θα επαναληφθεί ξανά σε 3 μήνες.

Επιπλέον μια ακόμα κατοικία, στην Λάρνακα αυτή τη φορά, βγαίνει στο σφυρί για χρέος 120.00 ευρώ. Ο άνθρωπος που του ανήκει έμεινε άνεργος το 2013 καθώς μετά από ατύχημα και καρδιακή προσβολή του ήταν αδύνατο να δουλέψει. Το σπίτι που προσπαθούν να του αρπάξουν είναι το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο.
granaziLogo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.