Τρίτη , 13 Απρίλιος 2021

Μέσα στον πύρινο εφιάλτη της Καλιφόρνια

 

της Regina Johnson για το socialistworker.org

μετάφραση: Γρανάζι

Η Regina Johnson γράφει από την Καλιφόρνια για τις πραγματικές αιτίες της πιο θανατηφόρας πυρκαγιάς στην ιστορία της πολιτείας και για τις συμφορές που εκτείνονται πολύ μακρύτερα από τις περιοχές στις οποίες οι φλόγες συνεχίζουν ανεξέλεγκτες

φωτο: Το Bay Area περιβάλλεται από καπνό από την καταστροφική φωτιά (Melinda Stuart | flickr)

 

«Κόκκινο φεγγάρι. Κόκκινο φεγγάρι».

Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο ενάμιση έτους γιος μου για να περιγράψει τον ουρανό το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου καθώς βγαίναμε από τον βρεφονηπιακό σταθμό. Προσπαθώντας να συγκρατήσω τη βαθειά μου θλίψη, είπα «Ο ήλιος είναι, αγάπη μου. Ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει από τον καπνό».

Προσπαθούσα να μην πολυσκέφτομαι σε τί κόσμο μεγαλώνει ή ότι τα μικρά του πνευμόνια γεμίζουν μολυσμένο αέρα από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που είχαν ήδη σκοτώσει τόσους ανθρώπους.

Εκείνο το πρωινό, το Paradise, μια πόλη 27.000 κατοίκων, μόλις 265 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, σχεδόν εξαφανίστηκε από τον χάρτη λόγω μιας πυρκαγιάς.

Το απόγευμα ο αέρας μύριζει λες και είχαμε ανάψει φωτιές κατά μήκος όλης της Bay Area και μέχρι εκείνη την ώρα, η ποιότητα του αέρα είχε γίνει η χειρότερη από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμο εκτός από την Κίνα και την Ινδία. Τα σχολεία είναι κλειστά και οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να κυκλοφορούν με αναπνευστήρες. Ο τοξικός αέρας έχει τρυπώσει στους χώρους εργασίας και στα σπίτια μας, δημιουργώντας κρίση στην υγεία.

Οι κάτοικοι που εκκένωσαν το Paradise έπρεπε να παλέψουν να βρουν καταφύγιο ενώ παράλληλα εισέπνεαν τον βλαβερό, μολυσμένο αέρα.  Ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο  Sears στο Chico μετατράπηκε σε κέντρο αποκατάστασης μετά την καταστροφή και εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά περιμένουν σε ουρές, ελπίζοντας σε βοήθεια για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Κάποιοι άλλοι έχουν κατασκηνώσει σε ένα οικόπεδο δίπλα σε ένα Walmart στο Chico, όπου μία εθελοντική δράση έφερε φορτηγά με τρόφιμα, ρουχισμό και τουαλέτες για εκείνους που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την πόλη. Αλλά οι υπηρεσίες αυτές έκλεισαν την Κυριακή το απόγευμα, αναγκάζοντας τα θύματα της φωτιάς να μετακινηθούν. Αλλά πού; Πολλοί δεν είχαν την παραμικρή ιδέα.

Γνωστή ως «Camp Fire» (σμσ: ο όρος “camp fire” χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια φωτιά που ανάβει μια παρέα ανθρώπων σε έναν ανοιχτό χώρο, π.χ. μια παραλία, για να διασκεδάσουν, να μαγειρέψουν κτλ.), ένα όνομα που σε καμία περίπτωση δεν περιγράφει την καταστροφή που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι, η πυρκαγιά στη Βόρεια Καλιφόρνια έχει εξαπλωθεί σε περισσότερα 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει περιοριστεί μόλις κατά 55%.

Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους 76 και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. Περίπου 1.300 άνθρωποι αγνοούνται.

Άνθρωποι δίνουν DNA με την ελπίδα να βρουν  τις σωρούς των αγαπημένων τους και οι αξιωματούχοι ήδη δηλώνουν ότι μπορεί να μην είναι εφικτός ο εντοπισμός όλων των αγνοουμένων, παρότι στις έρευες συμμετέχουν ομάδες σκύλων με ειδική εκπαίδευση στην εξεύρεση πτωμάτων. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια και την πιο θανατηφόρα σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια.

***

Για τους Καλιφορνέζους, οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν γεμάτες θάνατο.  Άλλη μια φωτιά στη Νότια Καλιφόρνια – η φωτιά που ονομάστηκε «Woolsey Fire» στο Μαλιμπού και η οποία ξέσπασε την ίδια ώρα με την Camp Fire – σκότωσε τρεις ανθρώπους. Κάποιοι από τους ανθρώπους που εκκένωσαν την περιοχή είχαν μόλις γλιτώσει από έναν τρομοκράτη που άρχισε να πυροβολεί μέσα στο country bar «Thousand Oaks» και, πριν καλά καλά τελειώσει η τελετή για τη μνήμη των νεκρών, έπρεπε να τρέξουν για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Ενώ όλα τα παραπάνω βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο Υπουργός Εσωτερικών Ryan Zinke συνέχιζε να αναμασά το ίδιο επιχείρημα, το οποίο μαρτυρούσε την άγνοιά του, για την αιτία της καταστροφής – χτίζοντας πάνω στο απόλυτα εμετικό tweet του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την «κατάφορη κακοδιαχείριση των δασών. Διορθώστε την κατάσταση τώρα αλλιώς κομμένες οι κρατικές πληρωμές!»

Τόσο το Popular Science όσο και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς περί διαχείρισης των δασών. Για την ακρίβεια, η περιοχή στην οποία ξέσπασε η Camp Fire είχε αραιωθεί μέσω ελεγχόμενης καύσης πριν 10 χρόνια. Στο μεταξύ, η θυμωμένη απάντηση του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλε την αιτία για την οποία ούτε ο Τραμπ ούτε ο Zinke θέλουν να μιλήσουν: την κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει μια μειοψηφία ανθρώπων που πιστευέι τους ανόητους ισχυρισμούς της δεξιάς που αρνείται την κλιματική αλλαγή. Οι περισσότεροι, όμως, καταλαβαίνουν ότι η αύξηση των θανατηφόρων πυρκαγιών είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Στην Καλιφόρνια, μία από τις βασικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ο συνεχιζόμενος κύκλος ξηρασίας που διαρκεί εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τις κρατικές αρχές, σε πάνω από το 85% της έκτασης της Καλιφόρνια επικρατούν συνθήκες ξηρασίας, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και νότιας Καλιφόρνια, από την επαρχία San Luis Obispo μέχρι τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, επικρατούν συνθήκες «σοβαρής ξηρασίας».

Για να μη μακρηγορούμε, έχουμε περιόδους ξηρασίας, μετά βροχή, μετά περισσότερη ζέστη και ξηρασία, πράγμα που σημαίνει πως η βλάστηση που φυτρώνει γρήγορα κατά τη διάρκεια της πιο υγρής φάσης μετατρέπεται σε καύσιμο όταν έρχεται η πιο ξηρή περίοδος.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τη διάρκεια της περιόδου των πυρκαγιών. Σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά ζεστούς ανέμους Santa Ana που φυσούν αυτή τη στιγμή στην Καλιφόρνια, ολόκληρη η πολιτεία έχει μετατραπεί σε προσάναμμα.

***

Ένα άλλο σκάνδαλο που αποκάλυψε αυτή η καταστροφή είναι ότι οι κάτοικοι του Paradise, όπως και τα θύματα της περσινής φωτιάς στη Santa Rosa, δεν είχαν ένα αποτελεσματικό σύστημα ειδοποίησης για έκτακτες ανάγκες. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα κλιμακωτό σύστημα συναγερμού για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, αλλά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε υπερβολικά γρήγορα, ενισχυμένη από τους ανέμους που φυσούσαν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα.

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ των Los Angeles Times περιγράφει πώς οι εντολές εκκένωσης δόθηκαν χρησιμοποιώντας το τηλεφωνικό σύστημα CodeRed, το οποίο ειδοποιεί τους αριθμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων που έχουν οικειοθελώς υποβάλει οι κάτοικοι. Στο Paradise, αυτό περιελάμβανε μόνο το 25%-30% των κατοίκων – πολλοί από τους οποίους, τελικά, δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ για τη φωτιά.

Πολλοί περισσότεροι κάτοικοι γλίτωσαν από τη φωτιά χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ίδιοι για να σώσουν τις οικογένειες και τους γείτονές του χωρίς καμία απόλύτως βοήθεια από την πολιτεία. Εκπληκτική είναι η περίπτωση ενός 10χρονου παιδιού που κατάφερε να οργανώσει ένα σύστημα που ειδοποίησε γείτονες και φίλους ότι έπρεπε να εκκενώσουν την περιοχή.

Παρά τα γεγονότα αυτά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνέχισαν για άλλη μια φορά να αναπαράγουν τη γνωστή πλέον μετάθεση της ευθύνης στα θύματα – στην περίπτωση αυτή, στους κατοίκους που δεν άκουσαν τους υπεύθυνους και το σύστημα ειδοποίησης.

Από κάποιες απόψεις, η αντίθεση ανάμεση στην Camp Fire και τη Woolsey Fire δείχνει τα αποτελέσματα της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας σε φυσικές καταστροφές που δεν είναι και τόσο φυσικές. Η εικόνα των σταρ του Χόλυγουντ που προσελάμβαναν προσωπικούς πυροσβέστες για να προστατεύσουν τις βίλες τους την ίδια ώρα που άνθρωποι σε πάρκα με τροχόσπιτα καίγονταν ζωντανοί είναι, επί της ουσίας, η ιστορία δύο πόλεων.

Και οι δύο φωτιές ξέσπασαν υπό παρόμοιες συνθήκες και εντάθηκαν λόγω των ανέμων Santa Ana που φυσούσαν με ταχύτητα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ωστόσο, πάνω από 12.000 κτίρια κάηκαν ολοσχερώς στο Paradise, ενώ μόλις λίγο περισσότερα από 1.000 καταστράφηκαν στο Ventura και τις επαρχίες του Λος Άντζελες.

Η οικονομική διαφορά των περιοχών αυτών είναι τεράστια. Το μέσο εισόδημα στο Paradise είναι περίπου 30,000 δολάρια ενώ η Woolsey Fire έπληξε πιο ευκατάστατες περιοχές.

***

Ο Κυβερνήτης των Δημοκρατικών Jerry Brown ορθώς κατήγγειλε τις προσβλητικές δηλώσεις του Τραμπ για τη διαχείριση των δασών και κατέδειξε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής η οποία δημιουργεί «μία νέα ανωμαλία».

Όμως, η αδράνεια του Brown να βάλει ένα τέλος στην εξόρυξη και επεξεργασία ορυκτών καυσίμων στην πολιτεία έχει συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Οι πολιτικοί ηγέτες και των δύο κομμάτων έχουν αρνηθεί να διαθέσουν κονδύλια για τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται για την πρόληψη καταστροφών και προτιμούν να βοηθούν όταν αυτές έχουν ήδη συμβεί, όπως στην περίπτωση της Cal Fire.

Επιπλέον, ο Brown είναι υπεύθυνος και για μια άλλη τρομακτική αλήθεια:  Έχει ο ίδιος μετατραπεί σε κρατικό επιτηρητή της σύγχρονης δουλείας που επικρατεί στην πυρόσβεση. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό WBUR, οι φυλακισμένοι αποτελούν περίπου το 40% των πυροσβεστών στην Καλιφόρνια όταν ξεσπούν πυρκαγιές.

Το Τμήμα Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνια λειτουργεί πάνω από τα 40 conservation camps (κέντρα στα οποία φυλακισμένοι που εκτίουν την ποινή τους εκπαιδεύονται ως πυροσβέστες) σε ολόκληρη την πολιτεία, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο παιδιά – τα οποία αναφέρονται ως «ανήλικοι» – όσο και ενήλικες που δεν έχουν διαπράξει βίαια αδικήματα στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Οι φυλακισμένοι πληρώνονται λιγότερο από $1 την ώρα – αλλά μόνο όταν αντιμετωπίζουν φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι γυναίκες-πυροσβέστες που εκτίουν την ποινή τους πληρώνονται ακόμα λιγότερο! Αυτοί οι χαμηλοί μισθοί γλιτώνουν πάνω από 100 εκατομμύρια τον χρόνο στην πολιτεία. Και παρά τη χαμηλή πληρωμή, στους φυλακισμένους ανατίθενται οι πιο σκληρές εργαίσες στις χειρότερες συνθήκες.

Ο Brown και η πολιτική ηγεσία της πολιτείας είναι ένοχοι και για κάτι άλλο:  Είναι εκείνοι που απάλλαξαν την Pacific Gas & Electricity (PG&E), η οποία ευθύνεται για πολλές πρόσφατες πυρκαγιές.

Πριν μερικούς μήνες, έρευνες για τις φωτιές κατέληξαν ότι ο εξοπλισμός της PG&E ήταν υπεύθυνος για το ξέσπασμα τουλάχιστον 16 πυρκαγιών πέρυσι, μεταξύ των οποίων και η Tubbs Fire που σχεδόν έσβησε τη Santa Rosa από τον χάρτη και σκότωσε 22 ανθρώπους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, για τις 11 από αυτές τις φωτιές, οι έρευνες παρουσίασαν στοιχεία ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τη νομοθεσία που αφορά την κρατική ασφάλεια.

Ωστόσο, ο Brown και το κοινοβούλιο της Καλιφόρνια ψήφισαν να απαλλαγεί η PG&E από πρόστιμα 17 διεκατομμυρίων δολαρίων επιτρέποντας στην εταιρεία να μετακυλήσει το κόστος στους πελάτες της.

Και απ’ ότι φαίνεται, θα αποκαλυφθεί ότι η PG&E συνέβαλε και στο ξέσπασμα της Camp Fire.

Ένας εργαζόμενος της PG&E δήλωσε σε συνέντευξη στο SW ότι στη γενική συνέλευση της εταιρείας που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραδέχθηκε ότι ευθύνονται για την Camp Fire:

Υπήρξε βλάβη στη γραμμή διανομής  – μία από αυτές της μικρές γραμμές ηλεκτροδότησης σε ξύλινους στύλους. Αυτές οι γραμμές των οικιστικών περιοχών δεν αντέχουν τους ισχυρούς ανέμους και οι άνεμοι στο Paradise ξεπέρασαν τα 85 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Η εταιρεία δεν απαντά στο ερώτημα πώς ενισχύει το σύστημά της, άρα αυτές οι βλάβες συμβαίνουν. Η PG&E διαθέτει πολλούς πόρους για την αναβάθμιση των υποδομών στη Bay Area, γιατί εκεί βρίσκεται η Silicon Valley και πολλές εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία. Οι πιο απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν προτεραιότητα γιατί δεν διαθέτουν έργα με μεγάλα κεφάλαια.

Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές στις οποίες εκδηλώνονται πολλές φωτιές είναι λιγότερο ανεπτυγμένες. Οι υποσταθμοί είναι παλιοί. Κάποιες περιοχές έχουν εξοπλισμό από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Η φιλοσοφία της PG&E είναι «φθηνό και βρώμικο». Αυτό που έγινε ήταν αναμενόμενο. Δεν έγινε ξαφνικά. Κάποιοι από μας το είχαν προβλέψει.

Ο εργαζόμενος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ιστορίας που έχει η εταιρεία να κάνει αντίποινα σε όσους δίνουν πληροφορίες, είπε ότι οι υπάλληλοι είναι εκείνοι που πρέπει να αντιμετωπίζουν την αγανάκτηση των πελατών και του κοινού, αλλά δεν έχουν κανένα έλεγχο σε αυτή την κατάσταση:

Η κακή διοίκηση λαμβάνει τις αποφάσεις, όχι οι 22.000 υπάλληλοι. Η εταιρεία χρησιμοποίησε την έκρηξη στο San Bruno το 2010 που σκότωσε οκτώ ανθρώπους για να μην κάνει αυξήσεις αποδοχών και παροχών ενώ επιδιώκουν ακόμα περισσότερες υποχωρήσεις από τους εργαζόμενους. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και δουλεύουμε υπερβολικά πολλές ώρες. Το δίκτυο της PG&E λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, το οποίο σημαίνει ότι όλοι δουλεύουν πολύ εντατικά και σε περίεργες ώρες.

Η νοοτροπία ασφάλειας τέθηκε σε εφαρμογή μετά το San Bruno – αυτό δημιούργησε μια κουλτούρα εξωστρέφειας στην PG&E, αλλά η διοίκηση δεν τη χρησιμοποιεί για να αυξήσει την ασφάλεια των εργαζομένων και της κοινότητας. Αντίθετα, χρησιμοποιούν την πολιτική αυτή για να έχουν τους εργαζόμενους υπό έλεγχο.

***

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο γιος μου έχει δει πολλά «κόκκινα φεγγάρια» κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλά δεν είναι ο μόνος. Όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Καλιφόρνια βλέπουμε κόκκινο από το θυμό μας – για την ποιότητα του αέρα που φτάνει στα επίπεδα «πολύ ανθυγιεινός» και «επικίνδυνος».

Το μυαλό και η καρδιά μας βλέπουν κόκκινο από θυμό για τις προτεραιότητες αυτού του συστήματος που εξακολουθεί να μας δηλητηριάζει και να μας σκοτώνει. Νιώθουμε αυτό τον θυμό στην καρδιά μας για τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους που δεν μπορούν να βρουν ούτε καταφύγιο ούτε μάσκες για να προστατευτούν από τη μόλυνση και αγωνίζονται να επιβιώσουν σε πεζοδρόμια και σκηνές, σε τροχόσπιτα και αυτοκίνητα στους δρόμους – όλα αυτά στην πιο εύπορη πολιτεία των ΗΠΑ.

Βλέπουμε κόκκινο από το θυμό μας και νιώθουμε αηδία για τα αφεντικά και τους διευθύνοντες συμβούλους που δεν κλείνουν τις εταιρείες τις εργάσιμες μέρες που η ποιότητα του αέρα χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη» καταβάλλοντας τα ημερομίσθια. Αντιθέτως, αναγκάζουν τους ανθρώπους να μετακινούνται για να πάνε στη δουλειά τους και, ακόμα χειρότερα, να μένουν έξω στον τοξικό αέρα κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες.

Οι λύσεις που προτείνουν οι πολιτικοί ηγέτες  – όταν μπαίνουν στον κόπο να προτείνουν οτιδήποτε – δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο. Η θέση που έχουν ως εκπρόσωποι της καπιταλιστικής τάξης και των εταιρειών στρεβλώνει τις προτεραιότητες απέναντι στον πλανήτη και τους απλούς ανθρώπους.

Οι λύσεις πρέπει να έρθουν από μας που βρισκόμαστε στη βάση – τους εργαζόμενους της PG&E, τους πυροσβέστες, τους εκπαιδευτικούς, τους ανθρώπους που μάχονται ενάντια στην έλλειψη στέγης και τους απλούς ανθρώπους που είναι υποχρεωμένοι να βιώσουν την κλιματική αλλαγή χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτή.

Προς το παρόν, προσέχουμε την υγεία μας και την υγεία των άλλων. Αύριο που θα μπορούμε να αναπνεύσουμε, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρέλα αυτού του συστήματος με αλληλεγγύη στις καρδιές μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.