Τρίτη , 13 Απρίλιος 2021

Κάτω τα χέρια σας από τα σπίτια μας

Δεν είναι και τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε ποιο προοιωνίζεται να είναι το μέλλον μας μετά την ένταξη μας και επίσημα στην θηλιά των μνημονιακών πολιτικών. Αρκεί να δούμε όσα γίνονται στις γειτονικές χώρες του ευρωπαϊκού νότου και η εικόνα του μέλλοντος θα είναι πλέον ξεκάθαρη. Ήδη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι τα φτωχά λαϊκά στρώματα άρχισαν να νοιώθουν την λεπίδα του μαχαιριού της τρόικα να διαπερνά την σάρκα τους και στο νησί μας. Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, φιλελευθεροποίηση ωραρίων, μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων, διάλυση της δωρεάν δημόσιας υγείας και παράλληλα εντατικές προσπάθειες για αποκρατικοποιήσεις και οικονομική στήριξη σε τράπεζες και οικονομικούς κύκλους. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας, είναι τα αποτελέσματα της καθυπόταξης μας στην τρόικα και στις ορέξεις του ντόπιου κεφαλαίου.

housesΗ αστική τάξη αντιλαμβανόμενη τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα βάναυσα μέτρα που προωθεί, προσπαθεί συνεχώς να ρίχνει στάχτη στα μάτια της εργατικής τάξης για να αποσπάσει την προσοχή της από τα μέτρα αυτά (πρώτα ήταν οι μετανάστες που μας κλέβουν τις δουλειές, μετά οι τεμπέληδες του δημοσίου τομέα κοκ), με απώτερο στόχο την εξασθένιση των αντιστάσεων της και την εν τέλει συνθηκολόγηση της.

Με προσπάθειες ψευδό – καθησυχασμού, αλλά και εκφοβισμό, προσπάθησε να μας πείσει και προ ολίγων ημερών  ο πρόεδρος Αναστασιάδης για τις ενέργειες της κυβέρνησης του, που θα οδηγήσουν στην «προστασία» και «διασφάλιση» της πρώτης κατοικίας. Αυτά που προσπάθησαν και προσπαθούν ανεπιτυχώς, να κάνουν και οι κυβερνώντες σε Ισπανία και Ελλάδα (επίσης μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) ακόμα και τώρα που οι πλειστηριασμοί κατοικιών στις προαναφερθείσες χώρες είναι πια γεγονός!

Ο πρόεδρος λοιπόν, για το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να αρχίσει και στη Κύπρο η εκποίηση ακινήτων λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε ότι «[..]έχουμε προχωρήσει και πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί σε νομοθετική ρύθμιση, και την περαιτέρω προστασία είτε της πρώτης είτε γενικά της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, δίδοντας το δικαίωμα είτε στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, είτε ακόμα και στην ίδια την τράπεζα, σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων να αγοράζουν στην τιμή του δανείου, με ενοικιαγορά, την οικία και εν συνεχεία, σε κάποιο χρονικό διάστημα που θα συμφωνείται το δικαίωμα ενάσκησης επανάκτησης της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη«.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως «χωρίς να σημαίνει ότι αυτό το μικρό ενοίκιο, που θα είναι και προς εξυπηρέτηση του χρέους, θα δημιουργεί νέα κατάσταση πραγμάτων, αφού θα έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να επαναγοράσει την κατοικία στην τιμή του δανείου που όφειλε κατά το χρόνο που δεν εξυπηρετείτο το δάνειο ή που προχώρησε κάποιος Οργανισμός στην αγορά της«. Θα προσφέρεται δηλαδή η κατοικία υπό μορφή ενοικιαγοράς. Τα σπίτια μας θα περιέρχονται στην ιδιοκτησία της εκάστοτε τράπεζας και εμείς πλέον θα πληρώνουμε στην τράπεζα ενοίκιο για αυτό, έως ότου καταφέρουμε να πληρώσουμε την τιμή εξαγοράς του σπιτιού από την τράπεζα και η τράπεζα αποφασίσει να πουλήσει  – πίσω σε μας – το σπίτι μας. Όταν όμως πετσοκόβονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, η ανεργία αυξάνεται μέρα με τη μέρα, τι θα αλλάξει ή τι θα μεσολαβήσει ούτως ώστε να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και να μπορεί το καταχρεωμένο νοικοκυριό να αποπληρώσει τα δάνεια του; Η απάντηση είναι απλή. Δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως. Αντιθέτως, η οικονομική κατάσταση του λαού θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, με κάθε νέο μνημονιακό μέτρο που θα ψηφίζεται και γι αυτό με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος προσπάθησε να εκφοβίσει και όχι να καθησυχάσει τον λαό.

Αυτό που ουσιαστικά δηλώνει ο Αναστασιάδης είναι ότι προσφέρει τα σπίτια μας στις τράπεζες. Θεσμοθετεί τη δυνατότητα τα δανειοδοτικά ιδρύματα να εκποιούν κατοικίες. Απαλλάσσει έτσι τις τράπεζες από μακρόχρονες και επίπονες γι αυτές δικάστηκες διαδικασίες οι οποίες -έστω τυπικά- ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Ξέροντας λοιπόν τι μας περιμένει στο προσεχές μέλλον, δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και δράσεις, πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχτούμε τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός να διανοηθεί την εκποίηση κατοικιών. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, επιβάλλεται να συστήσουμε ομάδες, επιτροπές αγώνα, συλλογικότητες που θα αντιταχθούν σε όποια βρώμικα σχέδια έχει η αστική τάξη. Παράλληλα υπερτονίζουμε και πάλι, την ανάγκη, το χρέος που έχουμε για να κτίσουμε στην Κύπρο μια αριστερά που θα δρα μέσα στην κοινωνία, μια αριστερά που δεν θα απαντά με υποχωρήσεις αλλά με οργανωμένες αντιστάσεις, μια αριστερά που θα υπερασπίζεται τον κόσμο της δουλειάς οργανώνοντας μαζικά τον αγώνα για την κατάργηση του μνημονίου. Την αριστερά της ρήξης και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής!

 ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!

logo41

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.