Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

Καταργούν την Αργία της Κυριακής – Δουλεια μέχρι αργά το βράδυ

Η  επίθεση του κεφαλαίου, με τις πλάτες πάντα των πολιτικών τους εκπροσώπων στην Ε.Ε, τη βουλή και τα ΜΜΕ, δεν άφησε κανένα εργασιακό χώρο ανέπαφο. Σειρά είχαν τώρα οι μικρομεσαίες – οικογενειακές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές όπως και στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές είχε τεθεί πριν κάποια χρόνια  από ορισμένες γνωστές πολυεθνικές επιχειρήσεις και μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου θα φέρει δήθεν ανάπτυξη, θα μειώσει τις τιμές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Έτσι σήμερα, μετά την άνοδο των πολιτικών εκπροσώπων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου στην εξουσία, το αίτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και μέχρι αργά το βράδυ της υπόλοιπες μέρες είναι γεγονός, χωρίς βέβαια καμία συζήτηση ή διάλογο με κανένα φορέα και κανένα εργαζόμενο.

Στην ουσία τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα επιδιώκουν να μονοπωληθεί η αγορά από τις γνωστές πολυεθνικές και να υπάρξουν μαζικά λουκέτα στις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, επειδή αυτές δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο λειτουργικό και εργασιακό κόστος που θα προκύψει.

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθούν στις πλάτες των εργαζομένων. Το νέο εργασιακό καθεστώς που καλούνται να αντιμετωπίσουν δεν θυμίζει εργασία αλλά κάτεργο. Το φαινόμενο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με ατομικές συμφωνίες, θα γιγαντωθεί, χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Ο εξαναγκασμός των εργαζόμενων για 7ημερη εργασία είναι δεδομένος ώστε οι ήδη εργαζόμενοι να γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Οι άνθρωποι αυτοί θα στερηθούν οριστικά των στοιχειωδών τους δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στην συμμετοχή στη κοινωνική δράση.

Βέβαια η κριτική μας προς τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο δεν πρέπει να αφήνει στο απυρόβλητο μερίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπροστά στο άκουσμα και μόνο της κρίσης (ως και οι ίδιοι καπιταλιστές) έσπευσαν να φορτώσουν το κόστος στις πλάτες των εργαζόμενους τους με την μορφή των περικοπών, απολύσεων κλπ.

Για εμάς η ταξική πάλη μεταξύ πλούσιου και φτωχού, καταπιεστή και καταπιεσμένου είναι επιτακτική ανάγκη. Τασσόμαστε στο πλευρό του κάθε εργάτη, εργαζόμενου, άνεργου, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι οποιαδήποτε επίθεση σε οποιονδήποτε εργασιακό κλάδο είναι επίθεση σε ολόκληρη την κοινωνία και την εργατική της τάξη, είναι επίθεση ενάντια σε όλους μας. Η άμεση οργάνωση των αντιστάσεων μας από τα αριστερά, η συνειδητοποίηση της δύναμής που έχουμε στα χέρια μας, ως παραγωγοί του πλούτου τους, είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Τα σχέδια και οι αποφάσεις τους για την υποταγή και εξαθλίωση της ζωής μας στο έκτρωμα του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού πρέπει να γίνουν  παρελθόν.

logopng

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.