Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

Η ώρα του μετώπου ενάντια στο φασισμό, τη λιτότητα και το ρατσισμό

ΦΑΣΙΣΜΟΣ_ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣΜετά τις πρόσφατες εκλογές η ακροδεξιά και οι φασίστες εμφανίζονται ενισχυμένοι ενώ όλα τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου και της δεξιάς φλερτάρουν με τον εθνικισμό στην προσπάθεια να καλύψουν την πολιτική τους κενότητα και επικινδυνότητα στα ζητήματα που καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων που ζουν με τον ιδρώτα του προσώπου τους (εργασιακά, δημόσια υγεία, πρόνοια, παιδεία). Η κατάσταση αυτή δεν ισχύει μόνο στην Κύπρο, παρά τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας. Σε όλη την Ε.Ε ζούμε την ενίσχυση της ισλαμοφοβίας και της ΕΥΡΩΠΗΣ-ΦΡΟΥΡΙΟ με την ταυτόχρονη επιβολή σκληρής λιτότητας. Αυτός ο συνδυασμός αντικειμενικά ευνοεί τους φασίστες που δεν χάνουν την ευκαιρία να οργανωθούν παίζοντας στο γήπεδο που τους έχει ανοίξει η νεοφιλελεύθερη επέλαση. Με άλλα λόγια ο φασισμός οργανώνεται…

Εμείς;

Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος και κάτι από όταν δημοσιεύσαμε κάποιες σκέψεις και εμπειρίες γύρω από την κατάσταση του αντιφασιστικού κινήματος. Υπενθυμίζουμε κάποια σημεία όχι γιατί η κατάσταση παραμένει η ίδια (το αντίθετο, ο πήχης των απαιτήσεωνέχει ανέβει πολύ) αλλά επειδή πιστεύουμε ορισμένες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του παραμένουν εξαιρετικά κρίσιμες και επίκαιρες: «..Διοργανώσεις σαν και αυτή [την αντιρατσιστική πορείας της 21 Μάρτη], είναι απολύτως απαραίτητες. Ωστόσο, αντανακλούν μια κατάσταση ετοιμότητας του αντιρατσιστικού -αντιφασιστικού κινήματος πολύ κατώτερη των αναγκών της εποχής… Αυτή τη στιγμή καμία οργάνωση δεν είναι σε θέση (οργανωτικά η/και πολιτικά) από μόνη της, να δημιουργήσει τόσο σημαντικά γεγονότα και δράσεις που θα αποδεικνύουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο την ορθότητα των απόψεων της…

Για το λόγο αυτό -αλλά και για να δημιουργηθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη- οι οργανωμένοι αριστεροί θα πρέπει να ενισχύσουμε ειλικρινά μια συμπόρευση των σχημάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει την οργάνωση δράσεων που ακόμη και αν αφορούν μεμονωμένα γεγονότα, τουλάχιστον θα είναι συστηματικές και θα κρατάνε ζωντανή τη συζήτηση για τα διάφορα ζητήματα. Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όλοι και όλες, οργανωμένοι και μη, χρειάζεται να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική αναλογιζόμενοι ότι η σημασία που έχει η δημιουργία κινήματος κατά του φασισμού από τις οργανώσεις της αριστεράς είναι τεράστια.»

Για να το συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε:

Ο φασισμός δεν μας χτυπάει πια την πόρτα, είναι μέσα στο σπίτι μας. Δεν το λέμε για να κάνουμε μια απαισιόδοξη διαπίστωση αλλά γιατί είναι πραγματική ανάγκη να συγκροτηθούμε πριν να είναι αργά. Η οικονομική κρίση και η λυσσαλέα επίθεση των κυβέρνησης και των εργοδοτών κάνουν πρόσφορο το έδαφος για την επανεμφάνιση της φασιστικής απειλής. Στη προσπάθεια να περιορίσουν τις αντιδράσεις των εργαζόμενων και να εξασφαλίσουν την επιβολή των σχεδίων τους, οι από πάνω υιοθετούν αβίαστα ακροδεξιές πρακτικές και επιχειρήματα για να τρομοκρατήσουν την κοινωνία που αγωνίζεται, να καταστείλουν τις αντιστάσεις της και να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και απογοήτευσης.

Το ΕΛΑΜ είναι αρωγός σε αυτό το σχέδιο. Διεκδικεί την πατρότητα της ρατσιστικής και εθνικιστικής προπαγάνδας υπερθεματίζει για την ανάγκη διάλυσης της αριστεράς και των συντεχνιών και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κοινωνικό μπλοκ αποφασισμένων οπαδών προκειμένου να μπλοκάρει κάθε γνήσια δημοκρατική διεκδίκηση. Για κάθε έναν και κάθε μία από εμάς που διεκδικούμε ζωή με αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική δημοκρατία, ο αγώνας για διεύρυνση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτος και επομένως άρρηκτα δεμένος με την ήττα του φασισμού.

fas27Χρειαζόμαστε αντιφασιστικό μέτωπο, τώρα. Με στίγμα ξεκάθαρο και μαζικό ταυτόχρονα. Είναι αναγκαίο να συνδυάσουμε τη δράσηενάντια στις πολιτικές που τρέφουν τον φασισμό -δηλαδή τη λιτότητα, τη φτωχοποίηση και τη διάλυση της κοινωνίας- με πρωτοβουλίες πλατιάς και συστηματικής αντιφασιστικής δράσης. Δράσης που να αποκαλύπτει το βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα των φασιστικών μορφωμάτων και να αναδεικνύει το βρώμικο ρόλο που επιτελούν. Για να κάνουμε τις γειτονιές, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, χώρους δημοκρατίας και έμπρακτης αλληλεγγύης.

Οι χαλαρές πρωτοβουλίες χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας, χωρίς πραγματικό οργανωτικό πλάνο και χωρίς συνεργασίες οργανώσεων, κοινωνικών κινημάτων και συντεχνιών είναι ανεπαρκείς. Έχουμε όλοι μας πικρή πείρα από αυτό και δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Για να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην αντεργατική λαίλαπα, στην εκλογική ενίσχυση των φασιστών και στις τραμπούκικες επιθέσεις -όπως αυτή πρόσφατα στη Λεμεσό- οφείλουμε να δράσουμε.

Ένα μεγάλο κινηματικό γεγονός είναι μια καλή αρχή. Πιστεύουμε πως η συνδιοργάνωση το επόμενο διάστημα ενός ανοιχτού αντιρατσιστικού φεστιβάλ είναι ένας εφικτός στόχος. Μπορεί να συσπειρώσει όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους του νησιού και να δώσει μια πρώτη, αποφασιστική απάντηση στο ρατσισμό, το φασισμό και στις πολιτικές που τον εκτρέφουν. Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να το καταφέρουμε! Ενωμένοι μπορούμε να χτυπήσουμε το φασισμό στη ρίζα του.

LogoFacebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.