Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

Η γεωπολιτική υπεραξία της Κύπρου

BBOC
Στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το ρόλο της Κύπρου στο όλο σκηνικό, έσκασε σαν βόμβα η είδηση για την παραχώρηση της αγγλικής στρατιωτικής βάσης στο Ακρωτήρι από τον Βρετανό πρωθυπουργό στη γαλλική στρατιωτική μηχανή για τη διευκόλυνση της ισοπέδωσης της Συρίας στο όνομα της καταπολέμησης του Ισλαμικού «Κράτους» και της παγκόσμιας «ειρήνης». Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που τα συστημικά ΜΜΕ προσπέρασαν στα ψιλά την είδηση αυτή, αναδεικνύοντας σαν μέγα θέμα εκείνων των ημερών την παράσταση διαμαρτυρίας των φιλάθλων της Ομόνοιας έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ (!).

Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, που συμπυκνώνεται στο χαρακτηρισμό της ως το “αβύθιστο αεροπλανοφόρο” από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, ήταν και θα είναι πάντα ο διακαής πόθος όλων των ιμπεριαλιστών της γης (συμπεριλαμβανομένων και των «μητέρων πατρίδων» Ελλάδας και Τουρκίας). Ο έλεγχος και η ηγεμόνευση των ενεργειακών δρόμων, του θαλάσσιου εμπορίου αλλά και η αφαίμαξη πλουτοπαραγωγικών πόρων των λαών της Μεσογείου καθιστούν το νησί της Κύπρου ως το ιδανικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για τις αραβικές χώρες.

H Κύπρος, ένα μικρό νησί με ελάχιστους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, επιβίωσε ως κράτος και συμμετέχει στη Ε.Ε. και στον ΟΗΕ ακριβώς γιατί έχει μια γεωγραφική θέση η οποία την κάνει περιζήτητη για τις μεγάλες πολεμικές μηχανές. Η θέση αυτή της δίνει μια “υπεραξία” που δε θα υπήρχε σε άλλη περίπτωση. Είναι σαν να λέμε η πώληση του «αέρα» μιας επιχείρησης. Κάπου εκεί κολλάει και η εμφάνιση του κυπριακού προβλήματος αλλά και η μακροχρόνια αναζήτηση της λύσης του, μιας λύσης που με τα νέα δεδομένα (στάση της Τουρκίας στη Συρία, κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας κ.ά.) δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προκύψει στο άμεσο μέλλον.

Η έλλειψη μιας μαχητικής αριστερής δύναμης που να παλεύει για το σοσιαλισμό σε συνδυασμό με τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων του νησιού σε πολλά ζητήματα, αλλά κυρίως στην εξωτερική πολιτική (εθνοκεντρική αντιμετώπιση στο Κυπριακό παρά τις επιμέρους διαφωνίες, αγαστή συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, συμφωνίες με το χουντικό καθεστώς Αιγύπτου) προσάρτησε την Κύπρο στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για το λαό του νησιού και για τους γείτονες μας. Η χρήση της στρατιωτικής βάσης του Ακρωτηρίου στον πόλεμο στη Συρία και οι -μέχρι στιγμής- ανύπαρκτες κοινωνικές αντιδράσεις στην κίνηση αυτή μας κάνει συνένοχους και συμμέτοχους στη σφαγή και στον ανθρωποφάγο πόλεμο που γεννά καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και ανεπανόρθωτες τραγωδίες.

Όλοι εμείς που αποτελούμε την εργατική τάξη του νησιού και είμαστε ο πραγματικός πλούτος της χώρας δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από την άμεση ή έμμεση συμμετοχή μας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο για το ξαναμοίρασμα του πλανήτη. Οι λαοί της περιοχής δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας, το αντίθετο, μας ενώνει ο κοινός αγώνας ενάντια στους καταπιεστές και οι διεκδικήσεις μας για ζωή, γη και ελευθερία. Έχουμε λοιπόν χρέος να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια τους και να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη στους λαούς που μαστίζονται αυτή τη στιγμή με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας.

Μια μαζική αντιπολεμική καμπάνια είναι ένα πρώτο βήμα για την έμπρακτη αντίθεση μας στον πόλεμο και μια προσπάθεια να εκφραστούν -επιτέλους- οι ανάγκες και τα όνειρα των πολλών και όχι τα συμφέροντα των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου.

ΚΑΜΙΑ ΑΜΕΣΗ Ή ΕΜΜΕΣΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟN ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ

cropped-logogranazi.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.