Κυριακή , 12 Ιούλιος 2020

GAYPRIDE Κυριακή 29/5: κανένας μόνος-καμμία μόνη απέναντι στο ρατσισμό

pride 2016Το σύμφωνο συμβίωσης είναι σε ισχύ από το Δεκέμβριο του 2015 και ενώ η πολιτική θέσπιση της συμβίωσης μεταξύ δύο ατόμων του ιδίου ή του αντίθετου φύλου αναγνωρίζει το δικαίωμα στο γάμο, ωστόσο ο νόμος δεν προβλέπει τη δυνατότητα υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια… Tα συντηρητικά στοιχεία μιας κοινωνίας δεν είναι έυκολο να τα αποτινάξει κανείς και κυρίως μέσα σε μια κοινωνία όπου οι σχέσεις ιεραρχίας, εξουσίας και υποταγής είναι τα πρότυπα σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις. Η ομοφυλοφιλία σπάει το πατριαρχικό πρότυπο και το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας γι’ αυτό και δεν γίνεται ουσιαστικά αποδεκτή ειδικά μέσα στον καπιταλισμό όπου οι εξουσιαστές σε αγαστή συνεργασία με τους παπάδες και τους φασίστες επιτίθενται στους ομοφυλόφιλους.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι αυτοί που καλλιεργούν το ρατσισμό και το σεξισμό και απειλούν με κηρύγματα μίσους έχοντας την πλήρη στήριξη των κυβερνώντων, στηρίζοντας παράλληλα την εκμετάλλευση, την ανισότητα, τις μνημονιακές πολιτικές, το διεφθαρμένο σύστημα. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι δομικά στοιχεία του συστήματος τους. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα μετεκλογικό τοπίο επικίνδυνο για όλες τις καταπιεσμένες ομάδες του πληθυσμού -και οι ομοφυλόφιλοι είναι από τις πιο καταπιεσμένες ομάδες πληθυσμού. Η είσοδος ενός φασιστικού κόμματος στη βουλή, κάνει ακόμα πιο συντηρητική τη σύστασή της και οι επιθετικές προκλήσεις αναμένεται να αυξηθούν.

Επειδή λοιπόν οι σεξιστικές διακρίσεις δεν αφορούν μόνο τους ομοφυλόφιλους, επειδή η καταπίεση των ομοφυλόφιλων πάει χέρι-χέρι με την καταπίεση των γυναικών, επειδή ο ρατσισμός και ο σεξισμός είναι εργαλεία του συστήματος για να μας διαιρεί, επειδή η εργασιακή εκμετάλλευση, η οικονομική και κοινωνική ανισότητα είναι στη φύση του καπιταλιστικού συστήματος είναι αναγκαίο καταρχάς η Αριστερά να υπερασπίζεται τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των καταπιεσμένων και να στηρίζει κάθε πλευρά του κοινωνικού αγώνα. Στις νέες συνθήκες, η αντιρατσιστική/αντιφασιστική πάλη είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο μέσα από μία ευρεία, ενιαιομετωπική δράση των συλλογικοτήτων, των αγωνιστριών και των αγωνιστών που παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς ομοφοβία, φασίστες, μισαλλοδοξία και ρατσισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους συμμετέχουμε στην πορεία περηφάνειας που οργανώνει η ΛΟΑΤ κοινότητα

την Κυριακή 29/5 στη Λευκωσία

LogoFacebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.