Τρίτη , 13 Απρίλιος 2021

Δελτίο Τύπου ΔΕΔΕ (24/11/17): Φτάνει πια!

Καλούμε τις αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου να αποσύρουν άμεσα τις παραβιάσεις των συμφωνημένων μεταξύ ΔΕΔΕ και Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου και να προσέλθουν σε διάλογο για τα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν.
Η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Έρευνας και Διδασκαλίας (ΔΕΔΕ) έχει δημιουργηθεί από την αγανάκτιση της νέας γενιάς επιστημόνων για να δώσει «φωνή» στους ακαδημαϊκούς που εργάζονται σε μη οργανικές θέσεις, διδασκαλίας και έρευνας στα πανεπιστήμια της Κύπρου. Πολλοί από αυτούς τους νέους και νέες επιστήμονες,ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες των πανεπιστημίων, εργοδοτούνται στη βάση διαδοχικών και διακεκομμένων συμβολαίων ορισμένου χρόνου, οι περισσότεροι στη βάση ωρομίσθιας απασχόλησης, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, 13ο μισθό, χωρίς άδεια μητρότητας.

Κωλυσιεργία… και στο βάθος αθέτηση συμφωνίας

Η διαπραγμάτευση με τις αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) που ξεκίνησε το 2016 κατέληξε τον Ιούνη 2017 σε συμφωνία για μια σειρά από θέματα που αποσκοπούν στην άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νέων επιστημόνων, καθώς και τη δέσμευση να συνεχίσουμε τον διάλογο για τον σχεδιασμό πιο μακροπρόθεσμων μέτρων. Έξι μήνες μετά, αυτή η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε. Για τρίτη φορά, στην προχθεσινή (22/11) συνεδρία της Επιτροπής Προσωπικού και Κανονισμών δεν πάρθηκε απόφαση για το αν και πότε τα συμφωνημένα θα μπουν σε εφαρμογή. Ταυτόχρονα το ΠΚ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη νέων θέσεων Μεταδιδακτορικών Ερευνητών με την απαράδεχτα χαμηλή μισθοδοσία των προηγούμενων ετών. Επίσης, οι νέες προκηρύξεις θέσεων Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας διατηρούν τις δυο διαδοχικές μειώσεις που έχουν γίνει στην αμοιβή τα τελευταία χρόνια.

Δυναμικά μέτρα: Υπερασπίζουμε την αξιοπρέπεια μας

Οι αρχές του ΠΚ, με την αδιαφορία που δείχνουν προς τη μερίδα των εργαζομένων του πανεπιστημίου που εκπροσωπούμε, μας αναγκάζουν να κάνουμε αποφασιστικά βήματα περιλαμβανομένης και απεργίας έτσι ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Καλούμε λοιπόν τα μέλη της ΔΕΔΕ αλλά και όσους νέους και νέες επιστήμονες θέλουν να συζητήσουν και να συμπορευθούν μαζί μας σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 7 Δεκεμβρίου. Αν οι όροι των νέων προκηρύξεων δεν αναιρεθούν άμεσα και αν οι αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν προχωρήσουν στην πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας του Ιούνη 2017 η ΔΕΔΕ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει με δυναμικά μέτρα. Ζητούμε από τους φοιτητές να κατανοήσουν ότι η διοίκηση τους πανεπιστημίου δεν μας αφήνει άλλη επιλογή και ότι σε αυτήν θα πρέπει να απευθυνθούν για να ζητήσουν εξηγήσεις. Ως Ακαδημαϊκοί οφείλουμε να υπεραπιστούμε την αξιοπρέπεια μας και να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την παροχή ποιοτικής διδασκαλίας και έρευνας.

www.dede.org.cy

facebook.com/cydede

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.