Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

Απεργία διαρκείας στην τράπεζα FBME Κύπρου

Η FBME Bank Limited απολύει 136 από τους 165 εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και 8 έγκυες γυναίκες και μητέρες σε άδεια μητρότητας. Οι εργαζόμενοι απαντάνε με απεργία διαρκείας που ξεκίνησε σήμερα.

fbme2

 

Η ανακοίνωση των εργαζόμενων

Σαν αποκορύφωμα πριν λίγες μέρες δύο εκ των συναδέλφων μας τερματίστηκαν παράνομα και εκδικητικά σε μια προσπάθεια εκφοβισμού γιατί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και υπέδειξαν λάθη στα οποία υπέπεσαν ο Ειδικός Διαχειριστής του Κυπριακού Υποκαταστήματος της FBME Bank Limited κ. Κρις Ιακωβίδη, και η Κεντρική Τράπεζα όταν ζητούσαν από εμάς τους υπαλλήλους να υποβάλουμε στους καταθέτες της FBME Bank Limited λανθασμένα στοιχεία σε σχέση με τις καταθέσεις τους.

Δύο μέρες μετά, και ενώ ετοιμαζόμασταν σαν εργοδοτούμενοι να λάβουμε μέτρα για τον παράνομο τερματισμό των συναδέλφων μας, 136 συνάδελφοι από τους 165 υπαλλήλους έλαβαν επιστολές τερματισμού της απασχόλησης τους, μεταξύ των οποίων και 8 έγκυες γυναίκες και μητέρες σε άδεια μητρότητας! Στους ως αναφερόμενους υπαλλήλους μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη από το νόμο προειδοποίηση πριν τον τερματισμό της απασχόλησης, η αναλογία ετήσιας άδειας, η αναλογία 13ου μισθού και τα άλλα οφειλόμενα δεδουλευμένα ωφελήματα. Πρόκειται για ωφελήματα που προστατεύονται από το νόμο, που έχουν κατακτηθεί μετά από πολύχρονους αγώνες και η μη πληρωμή τους συνιστά κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Δρ. Παύλος Κούρτελλος, νομικός σύμβουλος του Ειδικού Διαχειριστή, υποστηρίζει οτι οι επιστολές που δόθησαν στους υπαλλήλους από τον Ειδικό Διαχειριστή δεν συνιστούν τερματισμό, ούτε και πλεονασμό αλλά ότι υπάρχει ματαίωση συμβολαίου και υποστηρίζει οτι δεν έχουμε γι’ αυτό το λόγο δικαίωμα να πληρωθούμε την προειδοποίηση, τις άδειες, την αναλογία του 13ου μισθού και τα λοιπά ωφελήματα μας. Αυτή η ευφάνταστη νομική αλχημεία δεν είναι αποδεκτή από κανένα άλλο μέλος της νομικής κοινότητας καθότι δεν προβλέπεται από το εργατικό δίκαιο. Ο μόνος που την αποδέχεται και την υιοθετεί είναι ο κ. Ιακωβίδης γιατί εξυπηρετεί τον σκοπό του ο οποίος είναι, να μειώσει τα έξοδα της Τράπεζας με το να μην πληρώσει τους υπαλλήλους, ώστε να έχει περισσότερα χρήματα στην διάθεση της η Κεντρική Τράπεζα για να εξασφαλίσει άλλους πιστωτές της Τράπεζας. Κάθε φορά όμως, που αναφέρεται στους τερματισμούς τους αποκαλεί πλεονασμούς. Γλώσσα λανθάνουσα…

Ο Δρ Κουρτελλος όμως δεν εξήγησε στον κ. Ιακωβίδη πως με αυτή την γραμμή οι απολύσεις των υπαλλήλων είναι παντελώς νομικά ανυποστατες και ως εκ τούτου οι υπάλληλοι δικαιούνται σε χρηματικές αποζημιώσεις εκατομμυρίων τις οποίες αν η Τράπεζα διαλυθεί οι υπάλληλοι θα τις πληρωθούν από το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, δηλαδή από το Κράτος!

Σημειώνεται οτι οι εναπομείναντες υπάλληλοι αντιμετωπίζουμε σοβαρές πρακτικές δυσκολίες στην ορθή εκτέλεση των καθηκόντων μας μιας και αφενός η απόλυση των 136 συναδέλφων μας έχει άμεσο αντίκτυπο ενώ αφετέρου τίθενται υπο αμφισβήτηση οφειλόμενα και δεδουλευμένα ωφελήματα μας τα οποία έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πληρωτέα τόσο από τον εργοδότη μας, δηλαδή την Τράπεζα αλλά και από τους προηγούμενους Ειδικούς Διαχειριστές.

Η πλειοψηφία των υπάλληλων λάμβανε ένα μεσαίο εισόδημα. Άνθρωποι με οικογένειες που σε πολλές περιπτώσεις ήταν και οι μόνοι που είχαν εισόδημα από την οικογένεια. Η ανάγκη χρησιμοποιείται σαν εργαλείο για διαπραγμάτευση στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας και του Ειδικού Διαχειριστή με τον πλέον κυνικό και μειωτικό τρόπο. Προσεγγίζουν συναδέλφους μας και τους προσφέρουν επαναπρόσληψη στη βάση πληρωμής του μισθού τους πλην της εβδομάδας κατά την οποία ήταν τερματισμένοι! Περαιτέρω ο Ειδικός Διαχειριστής είχε δηλώσει ότι κατακρατεί την πληρωμή της προειδοποίησης μέχρι να δεί την συμπεριφορά και το βαθμό συνεργασίας των συναδέλφων μας που συνεχίζουν να εργοδοτούνται.

Η Κεντρική Τράπεζα αρνείται να αναλάβει ευθύνη για την κατάφορη παραβίαση του νόμου από τον διορισμένο από την ίδια Ειδικό Διαχειριστή αν και κατακρατεί τα χρήματα από τα οποία θα μπορούσαν να πληρώθούν τα ωφειλόμενα και επιλέγει να μεταφέρει την ευθύνη στον κ. Ιακωβίδη. Το εργατικό δίκαιο εχει πλήρως καταστρατηγηθεί εις βάρος όλων των εργαζομένων.

Εμείς οι υπαλλήλοι τους κρατάμε όλους υπόλογους στον ίδιο βαθμό.

Αυτά που ζητούμε είναι αυτονόητα και οφειλόμενα.
Ζητούμε:

1. Την άμεση ανάκληση των παράνομων απολύσεων

2. Την πληρωμή των δικαιωμάτων μας άμεσα και στο ακέραιο

3. Μια πιο δίκαιη μεταχείριση

4. Την τήρηση του νόμου προστασίας της μητρότητας και των υποχρεώσεων προς τις μητέρες

Όλες μας οι απαιτήσεις αποτελούν ουσιώδη νόμιμα δικαιώματα μας και θα είμαστε σε απεργία επ’ αόριστο μέχρι να ικανοποιηθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.