Δευτέρα , 25 Μάιος 2020

ενάντια στη λιτότητα-το Γρανάζι συμμετείχε στην εργατική διαδήλωση του Σαββάτου

Το Σάββατο 14/12, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εργατική πορεία στο κέντρο της Λευκωσίας  με τη συμμετοχή των κυπριακών συνδικάτων-συντεχνιών, εργατικών ενώσεων, φοιτητών και μαθητών ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Αναστασιάδη σε συμμαχία με την τρόικα.  Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση του τελευταίου διαστήματος και η συμμετοχή του κόσμου άγγιξε σε αριθμό τις συγκεντρώσεις που είχαν γίνει έξω από το προεδρικό ενάντια στο κούρεμα των καταθέσεων και την επιβολή του μνημονίου την περασμένη άνοιξη.

Οι περίπου τέσσερις χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στην πορεία συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το υπουργείο Οικονομικών και  με κεντρικό σύνθημα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί – Όχι στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και τις ιδιωτικοποιήσεις» πορεύτηκαν προς το προεδρικό μέγαρο.

Το ΓΡΑΝΑΖΙ συμμετείχε στην πορεία δίνοντας το δικό του στίγμα και παλμό μοιράζοντας φυλλάδια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας, του μνημονίου και του καπιταλιστικού μονόδρομου ενώ παράλληλα καλούσε τον κόσμο σε Απεργία Διαρκείας.

granazi 14  dec 2013img_8878

Η αίσθηση που αποκομίσαμε από τη συμμετοχή μας στην πορεία είναι ότι η οργή του κόσμου από τα μέτρα λιτότητας έχει ξεχειλίσει. Οι ηγεσίες των συντεχνιών, με την συμβιβαστική πολιτική που ακολουθούν  δεν μπορούν πλέον να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από την λυσσαλέα επίθεση που δέχονται. Είναι απολύτως αναγκαίο οι εργαζόμενοι  να οργανώσουν τη δράση τους από τα κάτω με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις μεγάλης διάρκειας και να πιέσουν με κάθε τρόπο τις ηγεσίες των συντεχνιών να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την οργάνωση της εργατικής και λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης αφού η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε εμείς.

Για να μην ζήσουμε σαν δούλοι!   Ας πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας!

 

 Ακολουθεί η ανακοίνωση – Κάλεσμα που μοιράστηκε στην πορεία

Για να μην ζήσουμε σαν δούλοι!
Ας πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας!

Με την είσοδο της Κύπρου στα μνημόνια εγκαινιάζεται μια νέα, σκοτεινή περίοδος για το μέλλον των
εργαζομένων και της νεολαίας. Το ντόπιο κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα δείχνουν με κάθε τρόπο την επιθετικότητα και τις άγριες ορέξεις τους για ένα μέλλον βαρβαρότητας και λεηλασίας των δικαιωμάτων που με κόπο κατακτήσαμε. Για να μας διχάσουν και να μας αποπροσανατολίσουν μας βομβαρδίζουν καθημερινά (έχοντας την ‘ευγενική’ στήριξη των ΜΜΕ) με προπαγάνδα περί δήθεν διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και τρόικας βάζοντας ως δεδομένο το μονόδρομο των μνημονίων, της φτώχιας και της λιτότητας. Σ’ αυτά τα σχέδια απαντάμε πως μονόδρομος δεν είναι τα μνημόνια αλλά η ανάγκη να πάρουμε οι εργαζόμενοι το μέλλον στα χέρια μας. Πάγια απαίτηση των βιομηχάνων, των εργοδοτών, των τραπεζιτών και των πολιτικών εκπροσώπων τους είναι η μείωση του εργατικού κόστους έτσι ώστε αυτοί να συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους και εμείς να πεινάμε.

Κυβερνώντες, τροϊκανοί και κάθε λογής τεχνοκράτες ψάχνουν να βρουν πόρους για να καλύψουν τους συνομολογούμενους όρους των συμφωνιών τους. Έχουν, όμως, από καιρό συμφωνήσει ότι την κρίση τους θα την πληρώσει ο λαός. Με άλλα λόγια οι ‘εταίροι της καταστροφής’ είναι απολύτως ξεκάθαροι ότι θα βρουν τα λεφτά κλέβοντας τα είτε άμεσα από τους μισθούς και τις καταθέσεις μας είτε έμμεσα ξεπουλώντας την δημόσια περιουσία μας και διαλύοντας ότι έχει απομείνει από το κράτος πρόνοιας.

Το ξεπούλημα ή αλλιώς ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών είναι μέρος αυτού του σχεδίου. Στην ουσία, με την προκάλυψη των απαιτήσεων της τρόικας, οι νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες και οι υποψήφιοι «επενδυτές» τρίβουν τα χέρια τους μπροστά σ’ αυτή την τεράστια ευκαιρία που τους δίνεται. Να εξαγοράσουν δηλαδή σε τιμή ευκαιρίας οργανισμούς που έχουν τεράστια κέρδη χωρίς να έχουν βάλει ευρώ από την τσέπη τους για να τους δημιουργήσουν. Οι ημικρατικοί οργανισμοί ανήκουν στην κοινωνία, δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσω της φορολογίας του κυπριακού λαού και αυτόν πρέπει να εξυπηρετούν. Οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών αποτελούν ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και εκμηδενισμό του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους, που αυτοί αποφέρουν στην κοινωνία.

Η περίοδος της ‘κοινωνικής ειρήνης και της ταξικής συνεργασίας’ έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η κατάσταση της αδράνειας και του συμβιβασμού που επικρατεί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οι ηγεσίες των συντεχνιών έχουν τεράστια ευθύνη για αυτή την κατάσταση αφού συνεχίζουν να σηκώνουν λευκή σημαία στον πόλεμο που έχει κηρυχτεί εναντίον μας. Oι ελάχιστες απεργίες και διαμαρτυρίες που διοργανώνουν γίνονται μόνο για την εκτόνωση της οργής των εργαζομένων, χωρίς καμία προοπτική για ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, τη στιγμή μάλιστα, που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούμε ότι ο αγώνας απέναντι στα μνημονιακά μέτρα πρέπει να είναι κοινός για όλους και να έχει διάρκεια και αντοχή. Χρειάζεται συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και καθημερινή προσπάθεια για την οργάνωση των εργατικών αντιστάσεων. Η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση δεν θα σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε εμείς.

Όλοι και Όλες στην εργατική πορεία, Σάββατο 14/12, 10.00 π.μ.
(συγκέντρωση στο Υπ. Οικονομικών)

Η πορεία είναι η μόνο η αρχή, Γενική Απεργία τώρα!
Ÿ
Ÿ Καμία ιδιωτικοποίηση, κανένα ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών.
Ÿ Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες
Ÿ Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές δαπάνες
Κάτω τα χέρια σας από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας

logo41.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.