Τρίτη , 23 Απρίλιος 2019

Εκδήλωση: H επανένωση θέλει αντιφασισμό – o αντιφασισμός θέλει επανένωση

η αριστερή κίνηση θέλουμεν ομοσπονδία & το γρανάζι σας καλούν στην εκδήλωση με θέμα:
H Eπανένωση Θέλει Αντιφασισμό – Ο Αντιφασισμός Θέλει Επανένωση
την Tετάρτη, 24 Μαΐου στις 19:00 στο πανεπιστήμιο Κύπρου

Μετά και την τραμπούκικη επίθεση φασιστών στο ΤΕΠΑΚ, που προστίθεται στη μεγάλη λίστα επεισοδίων εθνικιστικής βίας της τελευταίας δεκαετίας, οφείλουμε να θέσουμε καθαρά το ζήτημα της συσχέτισης του ελληνοκυπριακού νεοφασισμού με τη διχοτόμηση. Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και καθώς διαφάνηκε η πιθανότητα και η προοπτική της επανένωσης, η άκρα δεξιά ένιωσε να απειλείται το δημιούργημα της – η ντε φάκτο διχοτόμηση και μπήκε σε μια διαδικασία πολιτικής εξαλλοσύνης και σχετικής οργανωτικής αυτονόμησης από τα δεξιά κόμματα.

Υποβοηθούμενη και από τις ευρύτερες διεθνείς συνθήκες, την παγκόσμια οικονομική κρίση και την έξαρση της ξενοφοβίας η ελληνοκυπριακή φασιστική δεξιά κατάφερε να ενισχυθεί και διεκδικεί κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Η ακροδεξιά προσπαθεί να επιβάλει διά ροπάλου την κυριαρχία αυτού που αντιλαμβάνεται [όπως και η χούντα] ως «ελληνο-χριστιανισμό» στα εδάφη υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας – για αυτό επιτίθεται σε Τουρκοκύπριους, μετανάστες και αγωνιστές της επανένωσης και της ειρήνης. Τρέμει στην ιδέα της ομοσπονδίας και επιδιώκει την επαναφορά του εθνοτικού μίσους προηγούμενων εποχών, την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Για μας, ο αντιφασισμός είναι απαραίτητο μέρος της δράσης μας συνολικά και κεντρικό κομμάτι του αγώνα μας για την επανένωση της χώρας. Θέλουμε να αναδείξουμε στην ολότητα της την άρρηκτη σύνδεση του αντιφασιστικού αγώνα με τον αγώνα για την επανένωση, το ότι η εκβασή του ενός καθορίζει την έκβαση του άλλου. Ως αριστερά είναι ανάγκη να παρέμβουμε αποφασιστικά για να καθορίσουμε και τα δυο.

Συντονίζει η Μαρίλια Χριστοδούλου
Σύντομες εισαγωγικές παρεμβάσεις από:
Γιώργος Κουκουμάς, μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ
Θέμης Θεμιστοκλέους, Γρανάζι
Παναγιώτης Αχνιώτης, Αριστερή Κίνηση Θέλουμε Ομοσπονδία

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.