Κυριακή , 12 Ιούλιος 2020

Εκδήλωση για το ΛΟΑΔ κίνημα: «πως αλλάζουν οι ιδέες των ανθρώπων»

ekdilosipride

Αυτή η φράση περιγράφει το πνεύμα της εκδήλωσης μας χθες βράδυ στη Λεμεσό. Περίπου 60 άτομα συναντηθήκαμε «στο Δρόμο» και συζητήσαμε με τη Filiz και τη Δέσποινα για τη διαδρομή του ΛΟΑΔ κινήματος στην Κύπρο. Οι συντρόφισσες μας μεταφέρανε την εμπειρία τους από τα πρώτα βήματα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ μέχρι σήμερα.

Αυτή η διαδρομή δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Το κίνημα βρέθηκε και βρίσκεται αντιμέτωπο με το κράτος και τους ρατσιστικούς του νόμους, με την αστυνομία, τους φασίστες και τους θρησκευτικούς θεσμούς και στις δύο πλευρές του νησιού. Βρέθηκε και βρίσκεται αντιμέτωπο με την «επίθεση φιλίας» από τα συστημικά κόμματα και τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να το ενσωματώσουν και να το κάνουν ακίνδυνο. Όμως οι ακτιβίστριες και οι ακτιβιστές του ΛΟΑΔ κινήματος δεν έκαναν πίσω. Το  πείσμα, το θάρρος και η συστηματική παρέμβαση τους απέδωσαν καρπούς και κάπως έτσι φτάσαμε στο πραγματοποίηση του περσινού PRIDE όπου χιλιάδες άνθρωποι βαδίσαμε μαζί σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Το ΛΟΑΔ κίνημα στην Κύπρο «έσπασε τη ντουλάπα» και βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο διεκδικώντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: το δικαίωμα στην ισότητα. Δυστυχώς, όμως δεν είναι αυτονόητο και αυτό φαίνεται τόσο από τα κηρύγματα μίσους βουλευτών και παπάδων όσο και από τη συστηματική προσπάθεια πρεσβειών, πολυεθνικών και αστών πολιτικών να μετατρέψουν το PRIDE σε «εμποροπανηγύρη».

Στα ζητήματα αυτά απαντά και η ταινία ‘pride’ που προβλήθηκε αμέσως μετά την συζήτηση μας και πραγματεύεται ένα μικρό κοινωνικό θαύμα που συνέβη στη Μ. Βρετανία 30 χρόνια πριν όταν άνθρωποι από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες βρέθηκαν απέναντι στην ανθρωποφαγική πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ακτιβιστές του ΛΟΑΔ κινήματος σταθήκανε αλληλέγγυοι στους απεργούς ανθρακωρύχους και μέσα από τον κοινό αγώνα συναδελφώθηκαν και πορευτήκαν μαζί.

Μια συντρόφισσα που έζησε από κοντά αυτό τον αγώνα και βρέθηκε μαζί μας χτες, μας αφηγήθηκε πως αλλάζουν οι ιδέες των ανθρώπων μέσα από την κοινή δράση ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. Πως δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι εμπνευστήκαν από τον αγώνα των ανθρακωρύχων και πως οι τελευταίοι συνειδητοποίησαν την αξία του ΛΟΑΔ κινήματος. Κάπως έτσι ερχόμαστε σήμερα στο ρόλο της Αριστεράς. Στη σημερινή συγκυρία τα ζητήματα των ΛΟΑΔ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αποκομμένα από τις ευρύτερες κοινωνικές διεκδικήσεις.  Η αριστερά έχει υποχρέωση όχι απλώς να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των καταπιεσμένων αλλά να παρεμβαίνει με τις ιδέες και τις εμπειρίες της για να ριζοσπαστικοποιήσει και να ενοποιήσει όλα τα ρυάκια της αντίστασης. Το ερχόμενο Σάββατο θα συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του PRIDE έχοντας αυτό ακριβώς στο μυαλό μας.

granaziLogo

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.