Κυριακή , 12 Ιούλιος 2020

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ
Δελτίο τύπου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ
ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 11:00 π.μ.
ΓΕΦΥΡΑ ΓΣΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Είμαστε μια ανεξάρτητη ομάδα ενεργών πολιτών υποστηριζόμενη από περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις. Αγαπούμε και νοιαζόμαστε για την πόλη μας και έχουμε σαν γνώμονα το καλό της πόλης μας, το δημόσιο συμφέρον, την ποιότητα ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.
Σε σχέση με τα ψηλά κτίρια που αδειοδοτούνται συνεχώς στην πόλη μας διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:

 • Η Χωροθέτηση των ψηλών Κτιρίων γίνεται απρογραμμάτιστα και χωρίς λογική οδηγώντας την πόλη σε ένα πολεοδομικό χάος. Σαν αποτέλεσμα, ψηλά κτίρια αδειοδοτούνται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, σε οικιστικές περιοχές δίπλα από χαμηλά σπίτια και διατηρητέα κτίρια, στα όρια αρχαιολογικών χώρων, δημιουργώντας ακρότητες και αντιθέσεις σε σχέση με την κλίμακα, τον χώρο, τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής.
 • Η Αδειοδότηση ψηλών Κτιρίων έχει σαν στόχο την «Ανάκαμψη της Αναπτυξιακής Δραστηριότητας», εξυπηρετά βραχυπρόθεσμους κυβερνητικους στόχους και μερικούς επιχειρηματίες αλλά όχι την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Λεμεσού.
 • Το Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού του 2013 προβλέπει αδειοδότηση κτιρίων με μέγιστο αριθμό 13 ορόφους. Αντί αυτού αδειοδοτούνται κτίρια ύψους 30 και πλέον ορόφων. Αυτό αποτελεί ουσιαστική καταστρατήγηση του Τοπικού Σχεδίου.
 • Για τη σοβαρή αυτή εκτροπή από το Τοπικό Σχέδιο δεν ακολουθήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της Δημόσιας Διαβούλευσης. Οι λεμεσιανοί δεν ρωτήθηκαν ποτέ αν θέλουν αυτά τα κτίρια στην πόλη τους.
 • Ιδιαίτερα αρνητικά επηρεάζονται οι Ανέσεις των Περιοίκων των ψηλών Κτιρίων, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη θέα της θάλασσας, τον ηλιασμό, την λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλιακών θερμοσιφώνων τους, χωρίς να ερωτηθούν και χωρίς οποιοδήποτε αντιστάθμισμα.
 • Τα πλείστα ψηλά κτίρια στην Λεμεσό ανεγείρονται στο παραλιακό μέτωπο και στην ουσία “πουλούν θάλασσα”. Tην Θέα της Θάλασσας την καρπούνται οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και την απολαμβάνουν οι πλούσιοι ένοικοι των ψηλών Κτιρίων σε βάρος του συντριπτικού πληθυσμού της πόλης που υποβαθμίζονται σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες στον ίδιο τους το τόπο, κάτι που θεωρούμε άδικο και
  παράλογο.
 • Τα ψηλά κτίρια έχουν σημαντικές Επιπτώσεις στο Περιβάλλον ειδικά στην ρύπανση της θάλασσας λόγω των τεράστιων ποσοτήτων των νερών και λάσπης που αποβάλλονται στην θάλασσα. Η θάλασσα της Λεμεσού απειλείται από μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Το Τμήμα Περιβάλλοντος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί Στρατηγική Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον η οποία θα εκτιμήσει και θα συνυπολογίσει τις συσσωρευτικές επιπτώσεις όλων αυτών των κτιρίων. Η μελέτη αυτή ακόμα να γίνει και παρόλα τούτα η αδειοδότηση ψηλών Κτιρίων συνεχίζεται. Θεωρούμε ότι η βεβιασμένη αδειοδότηση ψηλών κτιρίων αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη.
 • Τα προβλήματα Κυκλοφοριακής Συμφόρησης στους δρόμους μας είναι ήδη έντονα και καθημερινά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων αυτών. Με την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτών αναπτύξεων τα κυκλοφοριακά προβλήματα οπωσδήποτε θα επιδεινωθούν.
 • Πυρασφάλεια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να φτάσει πιο ψηλά από 10 ορόφους. Αυτό αφήνει εκτεθειμένα πολλά κτίρια τα οποία θα είναι πολύ ψηλότερα και θα φθάνουν μέχρι και 50 ορόφους (150 μέτρα). Στην περίπτωση αυτή τίθεται το
  ερώτημα ποιά ασφάλεια παρέχεται στους ενοίκους, αλλά και στους περιοίκους των κτιρίων αυτών, έναντι πιθανής πυρκαγιάς όπως αυτές που προκλήθηκαν σε ψηλά κτίρια αλλού;
 • Συντήρηση. Η Συντήρηση των κοινόκτητων οικοδομών είναι μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο γιαυτό βλέπουμε πολλές πολυκατοικίες να είναι σε άθλια κατάσταση ή/και
  επικίνδυνες. Η έλευση των ψηλών κτιρίων, των οποίων οι ένοικοι είναι διαφόρων προελεύσεων και νοοτροπιών, όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα αυτά αλλά αντίθετα θα τα επιδεινώσει.
 • Κτίρια Φάντασμα. Η εμπειρία από άλλες χώρες όπου εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα πολιτογραφήσεων είναι ότι οι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται να κατοικήσουν στα διαμερίσματα που αγόρασαν και έτσι τα κτίρια παραμένουν άδεια. Είναι ηθικά και κοινωνικά ορθό να έχουμε άδεια πανάκριβα παραθαλάσσια
  διαμερίσματα των €2.5 εκατομμυρίων και ντόπιους από πίσω να ψάχνουν για διαμέρισμα προς ενοικίαση κάτω από €800;

ΖΗΤΟΥΜΕ

 • Παγοποίηση της διαδικασίας αδειδότησης ψηλών κτιρίων, μέχρι την εκπόνηση Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου και την εκπόνηση και αξιολόγηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ψηλά κτίρια.
 • Άμεση επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ψηλών Κτιρίων με ενσωμάτωση πολιτικών που να στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη, στο δημόσιο συμφέρον και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
 • Η Δημόσια Διαβούλευση να συμπεριλαμβάνεται στην διαδικασία αδειοδότησης σε όλες τις περιπτώσεις και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν οι απόψεις των περιοίκων.
 • Τα Τοπικά Σχέδια να τηρούνται αυστηρά και να μην αλλάζουν παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και με αυστηρό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.
 • Η διακριτική ευχέρεια του Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η οποία μπορεί να είναι υποκειμενική και να τύχει επηρεασμού, να περιοριστεί στο ελάχιστον δυνατόν.
 • Λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν ότι ψηλά κτίρια στο στάδιο της ανέγερσης δεν θα παραμείνουν ημιτελή.
 • Σεβασμό στο περιβάλλον και στο τοπίο, στην πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά, στα ιστορικά κέντρα και στις διατηρητέες περιοχές, στον χαρακτήρα και στην γραφικότητα
  των πόλεων.
 • Σεβασμό στις ανέσεις των περιοίκων και όπου αυτές επηρεάζονται δυσμενώς να παρέχονται ουσιαστικά αντισταθμιστικά μέτρα.
 • Ουσιαστική επιτήρηση των έργων υπο ανέγερση και επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης ή/και της πολεοδομικής άδειας ή/και
  της οικοδομικής άδειας ψηλών Κτιρίων.
 • Προώθηση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς με βάση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τις ευρωπαϊκές πολιτικές με αξιοποίηση των σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
 • Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με στόχο την πυρασφάλεια των ψηλών κτιρίων. Το κόστος αναβάθμισης να το επωμίζονται οι επωφελούμενες επιχειρήσεις ανάπτυξης. Τα
  εσωτερικά μέσα πυρασφάλειας να επιθεωρούνται περιοδικά από εγκεκριμένες υπηρεσίες και να εκδίδεται πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
 • Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των κοινόκτητων οικοδομών.

Θα μας βρείτε στο Facebook “Ψηλά Κτίρια – Που Πάμε;”
Λάβετε μέρος στην ψηφοφορία Avaaz καντε κλικ εδώ

Επικοινωνήστε μαζί μας
Γιάννης Κακουλλής 99638921 y‐kakoullis@spidernet.com.cy
Λουκία Δημητρίου 99645839 luciad61@gmail.com
Εύης Μιχαηλίδης 99323116 evismi@cytanet.com.cy
Ντίνος Νικολαΐδης 99607670 ndinos@cytanet.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.