Τρίτη , 13 Απρίλιος 2021

Απεργία FBME: Δελτίο Τύπου 03 Μαΐου 2016

λάβαμε και αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου των εργαζόμενων της FBME που διανύουν την 23η μέρα απεργίας το

fbme2Οι απολυθέντες και εναπομείναντες υπάλληλοι της τράπεζας FBME Bank έχουν μελετήσει το δελτίου τύπου ημερομηνίας 28 Απριλίου 2016 που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) και καλωσορίζουν την προσπάθεια της ΚΤΚ για ενημέρωση σε σχέση με τη συνεχιζόμενη διένεξη. Οι υπάλληλοι επιθυμούν να αναγνωρίσουν ορισμένα σημεία, αλλά επίσης να διορθώσουν και ξεκαθαρίσουν κάποια άλλα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΚΤΚ δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία τιμήθηκε στο έπακρον, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Οι υπάλληλοι, ο Ειδικός Διαχειριστής και η ΚΤΚ βρίσκονταν εδώ και καιρό μετά και την λήψη των απεργιακών μετρων σε προφορικές και γραπτές διαπραγματεύσεις, στα πλαίσια των οποίων τέθηκε μία πρόταση, η οποία έτυχε κατ’ αρχήν αποδοχής από όλες τις πλευρές στις 18 Απριλίου 2016. Η πρόταση αυτή, η οποία τέθηκε γραπτώς, αφορούσε στην πλήρη πληρωμή των ποσών που αναλογούσαν στην ειδοποίηση τερματισμού εργασίας, άδειες, αναλογία του 13ου μισθού και άδειες μητρότητας. Επιπλέον συμφωνήθηκε ότι 75% των συμβατικών και δεδουλευμένων bonus καθώς και του εφάπαξ, θα καταβάλλονταν, και ότι οι υπάλληλοι θα αιτούνταν στο Εργατικό Δικαστήριο για το υπόλοιπο 25%. Αυτή ήταν μια σημαντική υποχώρηση από τους υπάλληλους προς όφελος της ΚΤΚ και του Ειδικού Διαχειριστή, δεδομένου ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2015 ο προηγούμενος Ειδικός Διαχειριστής είχε συμφωνήσει γραπτώς ότι τα συμβατικά και δεδουλευμένα bonus και το εφάπαξ ήταν πληρωτέα στην ολότητά τους και μαλιστα άμεσα.

Ο υφισταμενος Ειδικός Διαχειριστής και η ΚΤΚ ζήτησαν από τους υπάλληλους να επιτρέψουν πλήρη έλεγχο των ποσών που αφορούν τα αιτήματα τους και να πάψουν τις διαμαρτυρίες τους μπροστά από το κτίριο της ΚΤΚ. Συμφωνήθηκε όπως επιταχυνθεί ο έλεγχος έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η πληρωμή των αιτημάτων μέχρι τις 22 Απριλίου 2016. Σαν ένδειξη καλής πίστης, οι υπάλληλοι σταμάτησαν να διαμαρτύρονται έξω από το κτίριο της ΚΤΚ (όπως τους ζητήθηκε) και έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να διευκολύνουν τον έλεγχο. Αυτός ο έλεγχος διενεργήθηκε από ελεγκτές που επέλεξαν ο Ειδικός Διαχειριστής και η ΚΤΚ και ολοκληρώθηκε στις 26 Απριλίου 2016. Μετέπειτα, ο Ειδικός Διαχειριστής επιβεβαίωσε τη συμφωνία του για την πρόταση και για τα ελεγμένα ποσά των αιτημάτων.

Στις 27 Απριλίου 2016 η Αρχή Εξυγίανσης, που αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ συνεδρίασε για να συζητήσει τη συμφωνία. Μετά από τη συνάντησή τους ανακοινώθηκε ότι η ΚΤΚ τελικώς, και πάρα τις περί του αντίθετο προηγούμενες διαβεβαιώσεις, δεν θα τιμούσε τη συμφωνία. Ετσι οι υπάλληλοι αναγκαστηκαν να ξαναρχίσουν τις διαμαρτυρίες τους έξω από το κτίριο της ΚΤΚ το πρωί της 28ης Απριλίου 2016.

Οι υπάλληλοι επισημαίνουν ότι στην ανακοίνωσή της η ΚΤΚ σχολιάζει το μέγεθος των ποσών του εφάπαξ το οποίο αναλογεί σε μια εξαιρετικά μικρή μερίδα υψηλόβαθμων στελεχών. Όμως, η ΚΤΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν να παίρνουν ποσά που είναι πολύ μικρότερα από τα προαναφερόμενα. Είναι απογοητευτικό το ότι το δελτίο τύπου της ΚΤΚ δεν διευκρινίζει πως για πέραν των μισών υπαλλήλων το εφάπαξ είναι χαμηλότερο των 30.000 Ευρώ. Παρόλο που σε γενικές γραμμές η FBME πλήρωνε μισθούς σε επίπεδα αγοράς, η δομή του οργανισμού είναι τέτοια που οι πλείστοι των εργαζομένων στην FBME λάμβαναν έναν μέσο μισθό για τα δεδομένα της Κύπρου. Η πραγματικότητα είναι ότι η εσκεμμένη παρακράτηση των νόμιμων και συμβατικών δικαιωμάτων βάζει κάτω από πραγματική και άμεση πίεση τους απλούς υπάλληλους και δημιουργεί ένα καταστροφικό προηγούμενο για τις εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο.

Η ΚΤΚ δηλώνει ότι το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων διαλύθηκε το 2015. Αυτό είναι αληθές και έγινε ακριβώς γιατί η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου ορθώς επισήμανε ότι η προστασία των ταμείων προνοίας στην Κύπρο διαβρωνόταν. Κάτι τέτοιο διόλου αλλάζει το καθεστώς των δικαιωμάτων του προσωπικού για τα νόμιμα και συμβατικά του ωφελήματα.

Οι υπάλληλοι επιβεβαιώνουν την επικροτέα πρωτοβουλία και ενέργεια του Ειδικού Διαχειριστή να δώσει εντολή την 28η Απριλίου 2016 για πληρωμή από την ΚΤΚ στον λογαριασμό του δικηγόρου τους. Αυτή η πληρωμή αντιστοιχεί στα ποσά που αναλογούν στην προειδοποίηση τερματισμού εργασίας, τις άδειες, την αναλογία του 13ου μισθού, πληρωμές/αποζημιώσεις με βάση την Περί Προστασίας της Μητρότητας Νομοθεσία και 75% των εκκρεμούντων και δεδουλευμένων συμβατικών bonus. Η πληρωμή ακόμα να φτάσει στον λογαριασμό του δικηγόρου του προσωπικού και αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει εντος των ημερων.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να περιμένουν 28 μέρες για να λάβουν μέρος των δικαιωμάτων και νομίμων πληρωμώντους που προνοεί ο νόμος και οι συμβάσεις εργοδότησης τους. Είναι απαράδεκτο το ότι οι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να διαμαρτύρονται για 28 μέρες κάτω από τον ήλιο, τη βροχή και το χαλάζι για να λάβουν εν μέρει αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων τους. Είναι απαράδεκτο το ότι ένα δημόσιο όργανο επέτρεψε αυτή την κακομεταχείριση. Είναι απαράδεκτο το ότι ένα δημόσιο όργανο διαστρεβλώνει την πραγματική εικόνα και ανακοινώνει δημοσίως ότι αυτή η εν μέρει πληρωμή αποτελεί «συμφωνία με τους υπάλληλους» ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από πληρωμή των ποσών που οι υπάλληλοι νόμιμα δικαιούνται και που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί αυτόματα με τον τερματισμό της απασχόλησης τους χωρίς να εξωθουνται σε απεργιακα μέτρα και σε διαπραγματευσεις για τα αυτονοητα. Σαν φορείς δημόσιας εξουσίας θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα νόμιμα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Και αυτοί θα έπρεπε να ήταν οι πρωτοστάτες στην προστασία αυτών των νόμιμων δικαιωμάτων.

Δυστυχώς, παρά τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις χάθηκε η ευκαιρία για μια ολοκληρωτική επίλυση της διαφοράς.

Οι υπάλληλοι επισημαίνουν για μια ακόμη φορά ότι δεν επιδιώκουν οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση. Οι απαιτήσεις των υπαλλήλων αφορούν μόνο στα νόμιμα και ηδη αναγνωρισμενα και πληρωτέα συμβατικά δικαιώματά τους παρά τις εποικοδομητικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν και με τους τρεις διαδοχικούς ειδικούς διαχειριστές.

Έως ότου οι απαιτήσεις των υπαλλήλων ικανοποιηθούν πλήρως οι διαμαρτυρίες και τα απεργιακά μέτρα θα συνεχιστούν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.