Τετάρτη , 13 Νοέμβριος 2019

ανακοίνωση της αριστερής πτέρυγας των Podemos μετά τις εκλογές

militantes-de-izquierda-anticapitalista-ia-en-accion

Oι Αnticapitalistas για τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Ιουνίου

μετάφραση της Σόνιας Χριστοφή

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ήταν τ’αναμενόμενα για όσους δούλεψαν προς μία πολιτική αλλαγή η οποία θα ενεργοποιούσε τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Τις εκλογές κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα του Mariano Rajoy, ένα διεφθαρμένο κόμμα, υπεύθυνο για τις πολιτικές εξαθλίωσης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και οι «Πολίτες» (Ciudadanos) χάνουν ψήφους κι έδρες, αλλά αντιστέκονται αρκετά ούτως ώστε να επιτρέψουν ένα εγγυημένο καθεστώς διακυβέρνησης, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο πλάνο. Το Unid@s Podemos, το εκλογικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουμε ενεργά, δεν δικαίωσε τις αναμενόμενες προσδοκίες ήρθε τέταρτο.

Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα που θέλουμε να εγείρουμε. Απο την μία δεν πρέπει να υποτιμούμε την σημαντικότητα του αποτελέσματος με ιστορικούς όρους. Χιλιάδες άτομα ψήφισαν για την αλλαγή (αν και η αλλαγή δεν έχει μία και μοναδική σημασία), για μία καινούργια πολιτική δύναμη η οποία έχει υποστεί σκληρές επιθέσεις απο την ελίτ. Αυτό επιβεβαιώνει πως αν και χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο ακόμα, έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ένα εκλογικό μπλοκ, ικανό να αντιμετωπίσει τα πιο μεγάλα κόμματα. Απο την άλλη, δεν χρειάζεται να κρύψουμε την απογοήτευση μας: οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες δεν εκπληρώθηκαν. Οι Podemos και η Ενωμένη Αριστερά χάνουν περισσότερους απο ένα εκατομμύριο ψήφους σε σύγκριση με την 20η Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα ν’αδυνατούν να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους.

Ο εκλογικός κύκλος κλείνει προσωρινά και παρόλο που δεν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι στόχοι, πρέπει ν’αναγνωρίσουμε πως υπάρχει σημαντική πρόοδος. Εάν ο κύκλος κινητοποίησης, κοινωνικής σύγκρουσης και αυτο-οργάνωσης της 15ης Μαίου υπήρξε η βάση που δημιούργησε το κοινωνικό υπόστρωμα το οποίο μας επέτρεψε ν’αντιμετωπίσουμε την ελίτ σ’εκλογικό επίπεδο, τώρα επενδύουμε σ’αυτήν την δυναμική και ξεκινούμε μια μεσοπρόθεσμη διαδικασία λαϊκής οικοδόμησης η οποία μας επιτρέπει να ενδυναμωθούμε, να επηρεάσουμε την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο και να προετοιμαστούμε για τις επόμενες μάχες.

Το καθεστώς δημιουργεί μια κυβέρνηση χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, αλλά πιστή στην Τρόικα και τη λιτότητα. Για τους Anticapitalistas, το να κυβερνά κάποιος ή το να στηρίζει την κυβέρνηση πρέπει να σημαίνει την επίτευξη συγκεκριμένων βελτιώσεων για τις λαϊκές τάξεις και ταυτόχρονα, το άνοιγμα μονοπατιών προς μια ριζικά δημοκρατική, οικο-φεμινιστική και σοσιαλιστική κοινωνία. Είναι η στιγμή να καθοριστούν με σαφήνεια τα πολιτικά πεδία: κανένας πιθανός συνδυασμός σχηματισμού κυβέρνησης δεν μας αντιπροσωπεύει κι έτσι περνούμε στην αντιπολίτευση και οικοδομούμε με αποφασιστικότητα, στηρίζοντας κι ενισχύοντας τις κοινωνικές συγκρούσεις, με ισχυρές προγραμματικές προτάσεις, χρησιμοποιώντας το κοινοβούλιο ως αντιηχείο των απο κάτω, ενδυναμώνοντας μια συμβολή που δεν θα είναι μόνο μία συμμαχία κομμάτων, αλλά μία κοινωνική συμμαχία μεταξύ της εργατικής και εξαθλιωμένης μεσαίας τάξης, ενάντια στις περικοπές που η κυβέρνηση έχει οριστεί να πραγματοποιήσει υπο τις διαταγές των Βρυξελλών. Συμπορευόμαστε με την εργατική τάξη με υπομονή, δημιουργώντας επικοινωνία κι αντιεξουσίες: οργανωνόμαστε, αγωνιζόμαστε, δημιουργούμε λαϊκή δύναμη.

Μετά απ’αυτόν τον εκλογικό κύκλο, πρέπει να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και συντροφικός διάλογος, σύντροφος στο πεδίο της αλλαγής. Ως Anticapitalistas, θα υπερασπιστούμε την πρόταση μας για ένα ευρύ κόμμα-κίνημα που θα ξεκινάει από τα κάτω και που θα συνδέεται με τους αγώνες και τις λαϊκές τάξεις, χρήσιμο στα κοινωνικά κινήματα με πλουραλιστική ιδεολογία. Είναι αναγκαίο να κτίσουμε ενωμένοι, με σεβασμό και διάλογο στις διαφορετικές υποθέσεις. Και πρέπει να συνεχίσουμε να κτίζουμε την λαϊκή ενότητα ενάντια στην ενότητα της ελίτ. Τώρα ήρθε η στιγμή να εκφραστεί η εκλογική ένωση τόσο στο κοινωνικό πεδίο όσο και στο πεδίο της αντίστασης.

Το διεθνές τοπίο παρουσιάζεται δύσκολο. Στην Ευρώπη υπάρχει μια στροφή προς τα δεξιά. Είναι επείγον  να πολεμήσουμε την άνοδο του αυταρχισμού: Σε αυτή την περίοδο πρέπει να δούμε τους εαυτούς μας σαν κομμάτι ενός δημοκρατικού, αντιφασιστικού κινήματος στην Ευρώπη. Μέσω αυτών των συμμαχιών, πρέπει να επιδιώξουμε την δημιουργία ενός κινήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η μάχη διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο.

Θα συνεχίσουμε ν’αγωνιζόμαστε και να οικοδομούμε. Είμαστε εκατομμύρια και αποδείξαμε πως είναι δυνατό. Θα οργανωθούμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας ή φοίτησης. Το καθεστώς και η ελίτ δεν θα καθιερωθούν τόσο εύκολα. Το μόνο που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ο αγώνας για την στήριξη κι ενδυνάμωση του μπλοκ της αλλαγής. Ούτε ένα βήμα πίσω, ήρθαμε για να μείνουμε. Συνεχίζουμε.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.