Σάββατο , 11 Ιούλιος 2020

1η Οκτωβρίου

1oktombriou

1η Οκτωβρίου σήμερα, ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Στη πραγματικότητα η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία στις 16 Αυγούστου 1960, έχοντας ως εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959. Για προπαγανδιστικούς λόγους όμως, καθιερώθηκε να γιορτάζεται την πρώτη ημέρα του Οκτώβρη (γιορτές – ενημέρωση στα σχολεία, επίσημη δημόσια αργία, στρατιωτικές παρελάσεις κλπ.)

Όπως θα δείτε στο υπόλοιπο της μέρας, η «εθνική» αυτή επέτειος ανακήρυξης της αστικής Δημοκρατίας της Κύπρου έπαψε να ισχύει προ πολλού

• Τα πολυκαταστήματα και οι υπεραγορές δουλεύουν κανονικά (λες και τις υπόλοιπες μέρες είχαμε χρήματα να ψωνίσουμε και δεν το κάναμε) σαν συνηθισμένη μέρα χωρίς υπερωρίες και μισθό αργίας. Άρα το «εθνικό» αυτό συναίσθημα διαφέρει απο πλούσιο σε φτωχό (εργοδότη – εργαζόμενο).
• Το σύνταγμα που υπεγράφη το 1960 που μεταξύ άλλων προβλέπει την ύπαρξη αντιπροέδρου με δικαίωμα βέτο, τουρκοκύπριους βουλευτές κλπ ουσιαστικά καταργήθηκε 3 χρόνια αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 1963, όταν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος πρότεινε τροποποιήσεις (τα λεγόμενα «Δεκατρία Σημεία») και από τότε έπαψε να εφαρμόζεται. Όπως και αργότερα το 1974 με το πραξικόπημα και την εισβολή του τουρκικού στρατού.
• Το σύνταγμα του ’60 ήταν μια συνθήκη «ειρήνης» μεταξύ των κοινοτήτων. Αλήθεια πόσο ειρηνικό είναι να βγάζεις τα τανκς στους δρόμους μέρα που είναι (στρατιωτική παρέλαση);

Εν κατακλείδι αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι τα αστικά συντάγματα και οι αστικές τους δημοκρατίες , όσο εύκολα γράφονται και ανακηρύσσονται τόσο και ακόμα πιο εύκολα σβήνονται και καταργούνται. Αφού γράφτηκαν ξεκάθαρα για εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, του κεφαλαίου και σε καμιά περίπτωση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Καλή παρέλαση!!

granazi-logo

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.