Δευτέρα , 25 Μάιος 2020

Τα σιέρκα σας κάτω από τις παραλίες

Τι και αν στην Κύπρο δεν υπάρχει νερό, τι και αν ειναι μια σταλιά νησί, η υπερεκμετάλευση που της ασκείται από τον κατασκευαστικό τομέα είναι απερίγραπτη. Όποια μέτρα και να εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών για προστασία των παραλιών από αυθαίρετες καταστροφικές επεμβάσεις, έρχονται κατόπιν εορτής να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Εκεί που το έδαφος ήταν άγονο και κατέληγε στην παραλία, τεράστια ξενοδοχεία υψώθηκαν και στρέμματα πράσινου γκαζόν φυτεύτηκαν για να τα απολαμβάνουν οι τουρίστες. Γήπεδα γκολφ, πισίνες και λοιπές πολυτέλειες που απευθύνονται στους πλούσιους επισκέπτες του τοπου. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ακτογραμμής είναι χτισμένο από εξοχικά πλούσιων που αγοράζουν περιουσία για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού διαβατηρίου. Καταπάτησαν το νόμο και συμπεριφέρθηκαν σαν να είναι ιδιοκτησία τους οι παραλίες, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση που καταστρέφει το φυσικό τοπίο για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της από τα κρεβατάκια.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας επέμβασης σε παραλίες σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από Δήμους, επιχειρηματίες και ιδιώτες, με την ανοχή και πολλές φορές τις ευλογίες του συστήματος, στο όνομα της «ανάπτυξης» των περιοχών αυτών, ενώ στην πραγματικότητα καθεμία από αυτές τις επεμβάσεις υλοποιούνταν ξεκάθαρα προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Καταστρέφουν την φύση και τις παραλίες που ανήκουν στον κυπριακό λαό.

Πέρα από τους πολέμους που εξελίσσονται στην περιοχή μας έρχεται και ένα ακόμα θλιβερό γεγονός μόλις 7 χρόνια μετά το ατύχημα στη Φουκοσίμα και την αλλαγή πολλών κρατών και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη χρήση των πυρηνικών σταθμών: Η απόφαση για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη γειτονική Τουρκία είναι επικίνδυνη και ενδεχομένως εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και όχι μόνο τον ενεργειακό εφοδιασμό. Ο πυρηνικός σταθμός κτίζεται σε ασταθή περιοχή με πολεμκές συγκρούσεις και είναι ορατός ο κίνδυνος ο σταθμός να βρεθεί στο στόχαστρο μιας στρατιωτικής ή τρομοκρατικής επίθεσης.

Η Ευρωπαική Ένωση, η Κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο, δε διστάζουν μπροστά στο κέρδος τους να βάλουν γειτονικούς λαούς να σκοτωθούν, να καταστρέψουν πολιτιστικά και περιβαλλοντικά μνημεία (Νατούρα) και να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας και εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα .

Παλεύουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας, να κάνουμε εμείς κουμάντο στο πώς θα διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους, για αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και για ειρήνη στην περιοχή μας.

Χρειάζεται πολιτικός αγώνας για γη και ελευθερία, ενάντια στην ληστρική εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης γιατί οι άνθρωποι και η φύση είναι πάνω από τα μνημόνια, την «ανταγωνιστικότητα», τους «επενδυτές», και τα ματωμένα κέρδη τους!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.